FAQ

Wat zijn de voordelen van een MMV lidmaatschap?

  1. Tien maal per jaar het verenigingsmagazine "Uitzicht".
  2. Informatie over de MMV-voedingslijn.
  3. Korting bij de Roode Roos tot een maximum van 25 procent op vitamines en voedings supplementen.
  4. Bij lidmaatschap alle nummers van het lopende jaargang van "Uitzicht".
  5. Dit alles in Nederland voor 35,00 euro per kalenderjaar (m.i.v. 1-1-2016).
  6. Soms wordt dit bedrag van lidmaatschap vergoed door de zorgverzekeraar. 
  7. Door ambassadeurs in de regio's worden kooklessen gegeven en bestaat de mogelijkheid hieraan deel te nemen.
  8. Boekenservice, snel en eenvoudig boeken bestellen over de M-therapie, met actieprijzen op bijeenkomsten.

Pijn in mijn vingers

Naar aanleiding van het artikel van Gert Schuitemaker in het julinummer van 2012 ben ik ook een grote dosis vitamine D3, zoals door hem aangegeven, gaan gebruiken. Binnen een paar maanden was de huid van mijn vingers volledig kapot en ingescheurd.  Ik ging eerst uit van winterhanden. Het heeft tot kortgeleden geduurd voordat een alternatief  arts  constateerde dat de schuld toch echt bij de vitamine D3 gezocht moest worden. Ik ben er meteen mee gestopt en er begint iets van verbetering op te treden. Ik ben behoorlijk geschrokken en heb a Ik kan niets meer aan mijn vingers verdragen. Graag een reactie van u.’

Dr. Gert Schuitemaker:  ‘Een dergelijke lichamelijke reactie is een zeldzaamheid.  Zoiets kan altijd gebeuren óók bij een voedingsmiddel of een voedingsstof  (zoals vitamine D). Er zijn van vitamine D enkele mogelijke (zeldzame) granuloma
vormende ziektes bekend, waarbij in het lichaam een ongereguleerde synthese van 1,25(OH)2D (uit vitamine D) kan  optreden. Het is de arts aan te raden om te onderzoeken of deze lezer aan één van deze ziekten lijdt, en ook te kijken naar een verhoogd calcium. Het spijt me werkelijk dat deze lezer zo reageert op vitamine D. Ik kan hem slechts beterschap wensen. Experts aan wie ik dit probleem heb voorgelegd zijn van mening dat het zeker niet onmogelijk is dat het probleem niet is veroorzaakt door de vitamine D, maar wellicht een gevolg is van de vulstof die voor zo’n vitaminepreparaat wordt gebruikt.’

Is zo'n Moermandieet wel smakelijk?

Sinds tientallen jaren worden door vrijwilligers van de MMV recepten in boekvorm uitgebracht en gepubliceerd in het magazine Uitzicht.

In 2012 is er binnen de MMV een Kookcommissie in het leven geroepen om allereerst een nieuw kookboek uit te brengen. In dit kookboek komen zowel 'strenge' en smakeloijke gerechten voor die passen in een Moermandieet en vele recepten die passen bij een natuurrijk leven. Recepten die zijn gebaseerd op voedingsmiddelen die in de MMV Voedingsmiddelenlijst positief worden beoordeeld.

Neem een kijkje bij recepten om meer te weten te komen.

Iedere keer een geïrriteerde keel

‘Ik (vrouw) heb  astmatische bronchitis, gebruik huis- tuin- en keukenmiddelen, maar die helpen niet  meer. Ik heb  ook Ventolin gebruikt maar krijg daar hoofd- pijn van  en daar ben  ik dus ook  mee gestopt.  Ik heb iedere keer een geïrriteerde keel. Als  ik ga liggen komt er slijm en moet ik almaar slikken en krijg ik het benauwd want dat slijm hangt er. Ik gebruik elke avond een eetlepel pure levertraan, driemaal per dag vitamine C 1000, eet fruit, verse groente uit eigen groentetuin en elke morgen een Budwigpapje. Ik weet gewoon niet wat ik er nog meer aan kan doen. Ik heb wel veel stress; daar probeer ik ook  aan te werken door middel van sport of lopen.’

Antwoord arts Bob Hornstra: Omdat ik weinig van u afweet zoals uw  leeftijd, hoedanigheden van het slijm, wanneer benauwdheid erger of beter wordt etc., kan ik uit al de homeopathische remedies die er zijn voor astmatische bronchitis, geen keuze doen. Een klassiek homeopathisch arts kan dat wel, als u daar op  consult gaat. Een afspraak met een klassiek homeopathisch arts is dus zeer aan te bevelen. Een homeopathisch middel werkt immers als het individueel passend is! Het advies dat ik u alvast kan geven is gebaseerd op  de ervaring dat het mijden van zuivel (melk en vooral kaas), citrus, tarwe (brood) en soja, vaak al reductie geeft van slijm en benauwdheid. Verder vooral zorgen voor een goede darmflora, dus enkele maanden pro- en prebiotica gebruiken, bijvoorbeeld Orthiflor plus, Darmocare extra forte, Biodophilus N111 en andere.

Orthomoleculair zijn er middelen die beslist verlichting kunnen geven zoals NAC  600  (slijmverdunnend), MSM en curcumine (ontstekingsremmend) en calcium pantothenaat (vitamine B5). Ook  lycopeen – uit in olijfolie geroerbakte tomaten of gewoon tomatensoep – kan slijmvorming verminderen. Vermindering van de stress kunt u ook  bereiken met yoga en meditatie. Maar u moet zeker doorgaan met flinke wandelingen want die zijn goed om  uw  weerstand te verhogen.

Help! Waar vind ik de beste dokter??

De schrik is je om het hart geslagen. De diagnose kanker is gesteld en je bent volkomen 'uit het lood'. Wat nu?

De MMV heeft verschillende ambasssadeurs in het land die van nabij willen steunen bij de complementaire behandeling van kanker. Zij weten vaak uit ervaring welke wegen te behandelen en zelf de regie te kunnen nemen om beter te worden.

Natuurlijk dient de complementaire behandeling te worden gedaan in samenspraak met en op voorschrift van een arts. Een arts die is opgeleid en bekwaam is in het op maat met u samen een integrale (Hippocratische) behandeling te starten en te volbrengen. 

Meer informatie vindt u in deze rubriek.

U kunt natuurlijk ook meteen (tussen 10:00 en 17:00 uur) bellen naar een vrijwilliger aan de hulplijn: 088-2424240

Heeft u een vraag?