Natuurrijk genezen

Natuurgeneeskunde zo oud als de mensheid

Dat de natuur bij gezondheidsproblemen heel veel heeft  te bieden, was bij vorige generaties een vastaand gegeven. Beroemd waren de kruidenvrouwtjes die exact wisten welk natuurlijke preparaat tegen welke kwaal kon worden ingezet. Over die kruidenvrouwtjes doen we nu wat lacherig maar dat is tot onze eigen schade. Hun kennis was gebaseerd op ervaringsgeneeskunde. Vaak bleek die uiterst effectief. Jammer genoeg zijn we dat vrijwel helemaal kwijtgeraakt. De focus van de moderne geneeskunde is vooral gericht op de inzet van middelen van de farmaceutische industrie, die overigens voor een deel toch ook weer afkomstig zijn uit de natuur maar dan in bewerkte vorm. Aspirine is daar een goed voorbeeld van. Het is een middel dat is afgeleid van een stof uit wilgenbladeren.

Sint Janskruid

Helaas zijn de meeste middelen die eeuwenlang in zwang zijn geweest, helemaal uit beeld geraakt. Die zijn hebben hun plek moeten afstaan aan synthetische middelen met hun vele gevreesde bijwerkingen. Een heel goed voorbeeld is sint-janskruid. Daarvan wisten onze verre voorouders met grote zekerheid te zeggen dat het werkzaam is bij neerslachtigheid. Toch slikt het overgrote deel van de honderdduizenden mensen met een depressie anno 2000 nu synthetische middelen zoals seroxat. De bijwerkingen zijn berucht, zoals gewichtstoename, beïnvloeding van het gezichtsvermogen en verminderde seksuele lust. Van sint-janskruid is intussen wetenschappelijk vastgesteld dat onze voorouders het bij het rechte eind hadden. Onomstotelijk is bewezen dat het werkzaam is bij de gemiddelde depressie. Het heeft weliswaar ook bijwerkingen maar die zijn stukken milder dan die van de synthetische preparaten. Sint-janskruid is toegelaten tot het arsenaal van de apotheker. Dat betekent dat artsen het kunnen voorschrijven. Maar doen ze dat? Nee, slechts een kleine minderheid verkiest het kruidenpreparaat boven het venijnige spul van de synthetische-pillenfabrikant.

Eerst naar de natuur

Tegenwoordig is veel kennis op het gebied van geneeskrachtige kruiden en planten via internet te raadplegen. Heeft u een tamelijk onschuldige kwaal waarvoor u een synthetisch drogisterij-artikel wilt slikken, dan is het verstandig om eerst na te gaan wat de natuur te bieden heeft. Soms is een aangepast dieet al voldoende. Migraine kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van glutenovergevoeligheid, andere mensen zijn allergisch voor suiker, koemelk of andere voedingsmiddelen. Orthomoleculaire voedingstherapeuten en fytotherapeuten hebben een schat aan mogelijkheden die de patiënt verder kunnen helpen.

Orthomoleculair

Het woord "orthomoleculair" is vrij onbekend en stuit nogal eens op afwerende reacties. Onbekend maakt immers onbemind. Toch is het principe van de orthomoleculaire geneeskunde heel logisch en sluit het helemaal aan bij de traditionele natuurgeneeskunde. Orthomoleculaire geneeskunde is de behandeling van ziekte door de lichaamscellen te voorzien van een optimale moleculaire omgeving van stoffen, in het bijzonder van stoffen die normaal in het lichaam voorkomen.  Wie meer wil weten over de behandeling van (chronische) ziekten via de orthomoleculaire route kan goed terecht op op deze website, een hoogwaardige en zeer uitgebreide bron van informatie. Het is de site van Ortho Insitute. De grondlegger daarvan is dr. Gert Schuitemaker, auteur van diverse orthomoleculaire boeken en columnist van MMV-magazine Uitzicht. Hij is onder andere actief op Foodlog, een digitaal platform waar veelal door academici wordt gedebatteerd over zin en onzin rond voeding. 

De Moermantherapie is een typisch orthomoleculaire behandeling. Ook bij een ziekte als kanker blijkt de natuur namelijk een uitstekende apotheek, zeker ter ondersteuning van en als aanvulling op reguliere behandelingen. Het is daarbij wel raadzaam om een NTTT-arts te raadplegen. Pionieren en doe-het-zelven is doorgaans niet aan te raden, zeker niet omdat reguliere en natuurlijke middelen elkaar kunnen 'dwars zitten'.

Overstappen op een gezond, natuurlijk dieet is in alle gevallen een betekenisvolle eerste stap. U zou niet de eerste zijn die dan verlichting van de klachten ondervindt, zelfs bij zeer serieuze kwalen. Zoals gezegd heeft de natuur ook bij kanker  heel wat te bieden. Het begint er mee dat aanpassing van de voeding  de risico’s op deze ziekte aanzienlijk vermindert. Maar ook wie kanker heeft, vergroot zijn kansen in de strijd tegen deze ziekte door een arts te consulteren die in deze materie thuis is. Elders op deze site kunt u een lijst raadplegen van artsen voor wie dit geldt.

Stofwisseling

Veel chronische aandoeningen houden verband met onze stofwisseling. Die is met voeding te beïnvloeden. Dat zegt niet alleen de natuurgeneeskunde, ook het wetenschappelijk onderzoek naar de aanpak van ziekten via deze route huldigt die stelling. Buitengewoon boeiend was de uitzending van Pauw en Witteman van 4 maart 2013 met prof. Hans Westerhoff, al vallen daarbij wel de nodige kanttekeningen te plaatsen. Onze stofwisseling is razend ingewikkeld zodat een complete ontrafeling nog ver weg lijkt. Bovendien is die van ieder mens verschillend. Dat betekent dat de ene patiënt baat heeft bij een bepaald paddenstoelen extract en de ander niet. Maar dat voeding een sleutelrol speelt, staat vast. Welke voeding in uw geval het meest valt te verkiezen, is vaak een kwestie van uitproberen. Dat daarbij deskundige begeleiding sterk is aan te raden, laat zich verstaan.

Beeld Sint Janskruid: hepatitis.about.com