DiVitaal 227 *Hap snap weg ongezonde lunch

klik hier voor de webversie

Als er een eregalerij zou worden opgericht voor hoogleraren die de moed hebben om het belang van gezonde voeding uit te dragen, verdient prof.dr. Jaap Seidell van de Vrije Universiteit van Amsterdam daarin zeker een prominente plaats. Hij trekt zich niets aan van het gekakel van zijn collega Martijn Katan, die de mening is toegedaan dat je net zo goed een broodje kroket kunt eten als een boterham met kaas. Seidell laat Katan voor wie hij is en neemt elke goede gelegenheid  te baat om Nederland op het hart te binden de bewerkte supermarktproducten onaangeroerd te laten. Deze  week gaf hij twee interviews, aan landelijke media. In deze nieuwsbrief leest u er meer over. Ter lezing aanbevolen!

Jan van Klinken

 

Ongezonde lunch in vijf minuten naar binnen gepropt

Nederlandse ouders doen hun kinderen ernstig tekort, zegt  de Amsterdamse hoogleraar Jaap Seidell. De jeugd eet massaal ongezond. De lunch bestaat vrijwel nooit uit gezonde producten en wat er wel voor lunch doorgaat, wordt in vijf minuten naar binnen gepropt. Jongeren eten minder groente en fruit dan een hoop andere Europese kinderen. “Er is geen ontbijt of lunch met groenten en aan het einde van de dag proberen ouders hun kinderen nog even anderhalve ons groente te voeren. Dat lukt natuurlijk nooit.”

Lees verder

(advertentie)

Drinken op je gezondheid

Moeten we zoveel mogelijk water op een dag drinken? Mag  dat water uit de kraan zijn of verdient bronwater de voorkeur? En hoe zit het ook alweer met melk en karnemelk? En met koffie en thee?  Weblog dokterdokter.nl zet een groot aantal feiten op een rijtje. Dat levert waardevolle informatie op maar op onderdelen kan het beter, vooral als we de MMV-Voedingsmiddelenlijst (VML) ernaast leggen.

Lees verder

Gember, gaaf geschenk van moeder natuur

Een gaaf geschenk van moeder natuur. Zo valt gember nog het beste te omschrijven. Het is een geweldenaar in de keuken en een beproefd remedie dat zelfs kanker helpt voorkomen. Menige zwangere vrouw kent gember als medicijn tegen misselijkheid. Maar dat is zeker niet het enige wat erover te vertellen is. In de Chinese geneeskunde staat gember al eeuwenlang bekend om de positieve werking op  maag, spijsvertering en longen.

Lees verder

Verder: