DiVitaal 234 *Kan ietsje-pietsje gif geen kwaad?

klik hier voor de webversie

Een blogger die prijzen vergeleek, becijferde dat biologisch boodschappen doen slechts 35 euro per maand duurder is. Daar zullen maar weinigen het voor hoeven te laten. De vraag is wel of biologische producten altijd zo 'schoon' zijn als je zou verwachten. Zie deze nieuwsbrief. Verder rijst de vraag of biologisch echt gezonder is. Het programa Broodje Gezond zaaide daar deze week twijfels over. Het is niet voor het eerst dat dat gebeurt. Ik snap dat niet zo goed. In biologische groente en fruit zitten geen gifresten. In niet-biologische producten wel. Ja maar, zo wordt dan gezegd, dat zijn miniscule hoeveelheden. Dank je de koekoek. De dosis parasieten die een malariamug in je lijf spuit, is ook miniscuul. Maar ziek dat je daarvan kunt worden! 

Jan van Klinken

Biologisch slechts 35 euro per maand duurder

De tijd dat we diep in onze beurs moesten tasten om biologisch boodschappen te doen, lijkt voorbij. Blogger Annemarie de Raadt hield het een maandlang bij met als uitkomst dat ze slechts 35 euro meer kwijt was. De Raadt kocht veel producten in de aanbieding en deed  haar boodschappen vooral bij Albert Heijn. “Bio producten bij Appie zijn goedkoper dan bij de Ekoplaza omdat deze grootgutter toch wel grotere afzetten kent, maar ook omdat het zijn leveranciers zwaar onder druk zet,” rapporteert de Raadt. 

Lees verder

Kankerpatiënt zoekt 150.000 euro

Het werd haar als een striemende gesel in het  gezicht geslingerd. Eefje zou binnen niet al te lange tijd dood gaan. Ze laat zich echter niet uit het veld slaan en voert nu actie om toch nog behandeld te kunnen worden. Het slechte nieuws dat Eefje in 2016 te horen kreeg, was dat ze baarmoederhalskanker had. Het goede dat ze helemaal zou genezen. Niet  was minder waar. Bij toeval werd de kanker ontdekt. Ze had een heel goede prognose, het was niet levensbedreigend. Maar niet heus.

lees verder

Kun je maar beter matigen met fruit?

De zoete smaak van fruit is afkomstig van suiker en ons lichaam maakt geen onderscheid tussen deze suiker en andere vormen van suiker. Kun je daarom maar beter niet te veel fruit eten? Het antwoord komt van  Robert Lustig, een Amerikaanse hoogleraar  die alom wordt erkend als topexpert op het gebied van suiker. Hoewel hij suiker als gif bestempelt, ziet hij geen enkele reden om de inname van fruit aan banden te leggen. Maar dan heeft hij het wel over de hele vrucht en niet over persen of blenden. 

lees verder

Verder:

 • Best getest: Knakwortel
 • Is biologisch ei nog te vertrouwen?
 • Voedseletiketten draaien ons rad voor ogen
 • Kamer wil onderzoek naar medische wiet
 • Recepten (ontleend aan Uitzicht 5-2018): Moermanpapje en Bananenbrood
 • (Bijna) alles wat we moeten weten over onze darmen 
 • Matige drinker wellicht toch beter af
 • Juglen Zwaan enthousiast over airfryer
 • Rauwmelkse kaas besmet Franse kinderen
 • MMV doet mee aan de Supportloop op 30 september in Bergschenhoek (Zeist gaat bijgebrek aan belangstelling niet door). Hier vindt u meer informatie.
 • Ga snel naar de webwinkel: slowjuicers te koop met ledenkorting!
 • Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod