DiVitaal 235 *Operatiepatiënt, weet wat je eet

klik hier voor de webversie

Op het eerste oog is het een weinig opzienbarend bericht. Het gaat over de uitkomst van een onderzoek naar de conditie van darmkankerpatiënten en u vindt het elders in deze nieuwsbrief. Wat bleek? Bij een goede conditie is de patiënt eerder hersteld van zijn operatie en heeft hij minder te kampen met complicaties. Dat had ik zelf ook kunnen bedenken, was mijn eerste reactie. Maar wat staat er als je verder leest? Geef een operatiepatiënt het beste van het beste en vul de voeding aan met vitaminesuppletie. Hier staat met zoveel woorden: een orthomoleculaire therapie in combinatie met beweging maakt het verschil.  

Jan van Klinken

Conditie patiënt maakt het verschil

Voor het eerst is zwart op wit aangetoond dat het een wereld van verschil uitmaakt hoe een patiënt de operatiekamer ingaat. Bij een goede conditie is hij eerder hersteld en heeft hij minder te kampen met complicaties. Dat claimt Stefan van Rooijen; de arts-onderzoeker promoveerde deze week op zijn onderzoek naar de meest voorkomende complicatie bij een darmkankeroperatie: naadlekkages. Zijn zoektocht naar een oplossing om deze complicatie te reduceren werd het startschot voor een veel grotere revolutie: prehabilitatie, het trainen van patiënten voorafgaand aan een operatie, blijkt het herstel te versnellen en complicaties te kunnen verlagen.

lees verder

 

Wat we nodig hebben, zijn vezels

Intensieve zoetstoffen als aspartaam, sucralose en sacharine zijn naar het zich laat aanzien niet goed voor onze darmflora. Ook medicijnen zijn van invloed. Wat we nodig hebben, zijn vezels. Van antibiotica was  al langer bekend dat ze onze darmmicrobiota verstoren. Maar ook laxeermiddelen, maagzuurremmers, progesteron (in anticonceptiepil) en TNF-α-remmers (ontstekingsremmers) zijn minder onschuldig voor onze darmen dan algemeen wordt aangenomen.

lees verder

Ze zijn dieprood en o zo gezond

Het kan niemand zijn ontgaan: de kersentijd is aangebroken. Denk daarbij aan het advies om met het seizoen mee te eten. Geniet van deze dieprode rakkers die niet alleen erg lekker maar ook gezond zijn. Kersen bevatten veel vitamine A en C en het mineraal kalium, bericht Plusonline. Of dat helemaal klopt, is de vraag. De MMV-Voedingsmiddelenlijst is ook zeer lovend over kersen maar van vitamine A maakt de lijst geen melding. Wel van kalium. Dit mineraal werkt bloeddrukverlagend en beschermt tegen hartritmestoornissen. Ook zorgt kalium er - samen met natrium - voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken.

lees verder

Verder:

 • Ralph Moorman over testosteron
 • Genezen van kanker is topsport
 • Dit is het meest vieze object in uw keuken
 • Operatie bij endeldarmkanker niet altijd nodig
 • Een kookworkshop iets voor u? Op 14 juli kunt u terecht in Harderwijk bij Krista Boots 
 • Meer dan tien uur per week achter het scherm? Link!
 • Aluminium in vaccins niet gevaarlijk
 • 'Kreupel' poliovirus effectief tegen hersentumor 
 • Recordaantal tekenbeten verwacht
 • Antikwakker glijdt uit over Prostasol
 • MMV doet mee aan de Supportloop op 30 september in Bergschenhoek (Zeist gaat bijgebrek aan belangstelling niet door). Hier vindt u meer informatie.
 • Ga snel naar de webwinkel: slowjuicers te koop met ledenkorting!
 • Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod