DiVitaal 239 *Zakje chips voor operatiepatiënt

klik hier voor de webversie

Er zijn ziekenhuizen die hun operatiepatiënten een zakje chips of een Mars aanbieden om aan te sterken. Verpleegkundigen zijn vaak al blij dat hun patiënten weer eten. Beter iets dan niets. Maar wie thuis is in de wereld van gezonde voeding, zal met een beetje creativiteit iets vinden dat én lekker én gezond is. Helaas zijn ziekenhuizen niet met gezonde voeding bezig, hoe gek dat ook klinkt Gelukkig komt daarin verandering. Opleidingen van medici nemen voeding nu uitgebreid mee in hun lesaanbod (zie deze nieuwsbrief). Weer een stapje verder op die lange weg.  

Jan van Klinken

Vroeg tafelen, minder kans op kanker

Zorg dat er voldoende tijd zit tussen de laatste maaltijd en het moment waarop je naar bed gaat. Hoe meer tijd daar tussen zit, hoe geringer de kans op bepaalde vormen van kanker. Spaanse onderzoekers bestudeerden 621 mannen met prostaatkanker en 1205 vrouwen met borstkanker. Ze vergeleken hun eetgewoonten met die van ongeveer even grote groepen mannen en vrouwen zonder kanker. Hoe meer tijd er zat tussen het tijdstip van het avondeten en het tijdstip waarop de studiedeelnemers gingen slapen, hoe geringer hun kans op prostaat- en borstkanker.

lees verder

Lekker zonnen maar wees gewaarschuwd

Zeven theelepels zonnebrandcrème per keer, luidt het advies aan zonaanbidders. En dat moet dan ook nog crème van een hoge factor zijn. Maar klopt dat wel? Over een ding is iedereen het eens: wie onbeschermd in de zon zit en dat langdurig doet, verhoogt het risico op huidkanker. Maar was is langdurig? Scheidend hoogleraar dermatologie Carla Bruijnzeel (UMC Utrecht) smeert zich nauwelijks in tegen de zon. "Alleen in het begin van het voorjaar smeer ik me in. Verder nooit. Nooit gedaan ook. Ik pigmenteer snel en door gewenning aan de zon krijg je een dikkere hoornlaag. Die beschermt je tegen verbranding."

lees verder

Artsen krijgen meer te weten over voeding

Het kon niet uitblijven nu het belang van gezonde voeding steeds meer wordt onderkend: opleidingen voor medici gaan voeding doceren. Aan de opleiding geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam en van het Academisch Medisch Centrum (AMC) is het keuzevak voeding toegevoegd. Het vak is onderdeel van een AMC-breed programma dat patiëntenvoeding op de kaart moet zetten.  Het is nog geen verplicht vak maar dat lijkt een kwestie van tijd.

lees verder

Verder:

  • Proeven, ruiken, ervaren, leren. Op 12 augustus staat GezondDorp Leende in het teken van LCHF Belevingsmarkt. Ook MMV is er!
  • Elke dag olijfolie
  • Misverstanden over migraine
  • CT-scan bij kinderen niet zonder risico
  • Recept voor Salade met bessen en boekweit; Aalbesjuice (ontleend aan Uitzicht nr. 6)
  • De nieuwe vijand heet lectine
  • Heeft u al paars gegeten?
  • MMV doet mee aan de Supportloop op 30 september in Bergschenhoek (Zeist gaat bijgebrek aan belangstelling niet door). Hier vindt u meer informatie.
  • Ga snel naar de webwinkel: slowjuicers te koop met ledenkorting!
  • Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod