DiVitaal 243 *Terug naar patatje mayo en hopjesvla?

klik hier voor de webversie

Koffie was slecht en toen weer niet, van ei kreeg je het aan je hart totdat het tegendeel bleek en nu weer moet kokosolie eraan geloven. Supergezond, werd op internet beweerd. Puur vergif, wordt het nu genoemd. Ik ken mensen die zeggen: Gooi maar in m'n pet. Die zijn weer teruggekeerd naar hun patatje mayo en hopjesvla. Dat is natuurlijk geen goede reactie maar het wordt kritische consumenten af en toe knap lastig gemaakt. Les 1: Hol niet achter hypes aan. Les 2: Voedingsadviezen zijn niet in beton gegoten. Op dit gebied is er duidelijk sprake van voortschrijdende inzichten. Daar zullen we het mee moeten doen. Mooier kan ik het ook niet maken, al blijft het een geruststellende gedachte dat 80 procent van alle voedingsmiddelen zo goed is onderzocht dat ze niet meer van 'kleur'  zullen veranderen.  

Jan van Klinken

(advertentie)
(advertentie)

'Kokosolie puur vergif'

Kokosolie superfood? Vergeet het maar. zegt  epidemioloog Karin Michels, werkzaam bij de Universiteit van Freiburg en hoogleraar aan de vermaarde universiteit van Harvard. Puur vergif, noemt ze het. Hippe foodbloggers zijn woedend. Ze zweren bij die kokosolie. Dat zou supergezond zijn. Maar ze hadden beter kunnen weten. 

lees verder

Meer kool op het menu

Van kool bestond al langer het idee dat het kanker tegengaat, nu is bewezen dat het bij muizen inderdaad darmkanker voorkomt. Het gaat om boerenkool, spruitjes en broccoli. Onderzoek van het Londense Francis Crick Institute laat zien dat de groenten een stof bevatten die onstekingen aan de darmen tegengaan. Dat verlaagt de kans op darmkanker aanzienlijk.

lees verder

Houd ook maat met gezonde koolhydraten

Wie haar of zijn inname van koolhydraten rigoureus beperkt, is niet verstandig bezig. Goede koolhydraten zijn onmisbaar voor een goede gezondheid mits met mate gebruikt. Dat concludeert de bekende gezondheidspublicist Huib Stam in een publicatie op Foodlog.  Optimaal is volgens hem een eetpatroon dat voor de helft uit goede koolhydraten en weinig dierlijke eiwitten en vetten bestaat.

lees verder

Verder:

Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod