DiVitaal 245 *Patiënt heeft voeten van beton nodig

klik hier voor de webversie

Op papier beslist de patiënt of er wel of niet wordt behandeld. Let wel: op papier. In de praktijk moet je als patiënt wel voeten van beton hebben, zo stevig moet je in je schoenen staan. Zo kreeg een vrouw met borstkanker die aarzelde of ze wel of geen chemo wilde, te horen: "Als u het niet doet mevrouwtje, dan gaat u dood." Is echt gebeurd! Artsen beroepen zich daarbij steevast op het protocol. Prima hoor, zo'n protocol. Geen kwaad woord daarover. Maar dat het wordt gehanteerd als een heilig geschrift, is bespottelijk. Wie daar alles van afweet, is Roel van Oosten. Zie deze nieuwsbrief. 

Jan van Klinken

(advertentie)

Protocol woog zwaarder dan wens van Roel

Roel van Oosten had slokdarmkanker maar   weigerde een operatie. De chirurg reageerde verbaasd over Roels afwegingen. Hij had nog nooit zoiets meegemaakt. Hij diende tot twee keer toe bij de chirurg uit te spreken dat hij niet geopereerd wilde worden. Zijn conclusie: je moet als patiënt wel heel stevig in je schoenen staan om af te wijken van het protocol. “Ik vond dit heel vervelend want het ging toch over mijn lijf en mijn toekomst. Maar het protocol leek veel gewichtiger!”

lees verder

(advertentie)

Taaie mythes over hormonen

Met name vrouwen hebben last van hormonen. Mannen kennen nauwelijks problemen op dit gebied. Het is een van de mythes over hormonen die een hardnekkig leven leiden. Vrouwen weten dat hormonen zowel hun lichaam als hun geest danig op hol kan brengen. En lang niet alleen tijdens je puberteit, menstruatie, zwangerschap of overgang! Nee, hormonen beïnvloeden elke dag opnieuw zo’n beetje alle processen die spelen in je hoofd en in je lijf. 

lees verder

(advertentie)

Let  op geur ontlasting

Het is geen alledaags onderwerp en toch is het goed om het erover te hebben: de geur van je ontlasting. Je kunt namelijk ruiken of je spijsvertering goed verloopt. De geur van rotte eieren is bijvoorbeeld een veeg teken. De ideale ontlasting heeft een lichtbruine kleur, ruikt niet overmatig en is enigszins smeuïg. Maar niet iedereen heeft de perfecte stoelgang. Soms ruikt de ontlasting sterker dan normaal. Dan is er meestal iets aan de hand.

lees verder

(advertentie)

Verder:

 • Minder ziek door betere voeding (het zoveelste 'bewijs')
 • 't Blijft eng, insecten eten
 • Twintig tips tegen slecht slapen (en nog veel meer, gaap)
 • Boobies moeten wiebelen (dus toch!)
 • Chips en friet mogelijk kankerverwekkend (maar als u moeilijk zonder friet kunt: leg de geschilde aardappelen een half uur in 't water en bak ze in rijstolie)
 • Recept: Maaltijdsalade met haverkorrels; Zelfgemaakte granola
 • Minnetje voor aspirine, plusje voor wiet
 • Massaal tekort aan zink en proteïne dreigt
 • Zaterdag 22 september seniorenmarkt Valkenswaard (MMV is van de partij!)
 • Zaterdag 29 september voor leden en niet-leden: Bezoek aan Raw Milk Company in De Lutte (klik hier voor meer info)
 • MMV doet mee aan de Supportloop op 30 september in Bergschenhoek. U ook?  Hier vindt u meer informatie.
 • Ga snel naar de webwinkel: slowjuicers te koop met ledenkorting!

Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod