DiVitaal 247 *GezondDorp hoppa, grond ingeboord

klik hier voor de webversie

Twintig jaar lang droeg sportarts Hans van Kuijk uit Leende met volle overgave de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad uit. Maar de resultaten lieten veel te wensen over. Nu is hij overgegaan op het hoog-vet-laag-koolhydraat dieet en daarmee heeft hij wel succes. Als ik bij het Voedingscentrum zou werken, wilde ik daar meer van weten. Maar helaas gaat het in de praktijk anders. Het veelbelovende GezondDorp project is door het Voedingscentrum hoppa, zo de Brabantse grond ingeboord. Het duidt op blikvernauwing die het ergste doet vrezen.

Jan van Klinken

(advertentie)

GezondDorp onder vuur

Het Voedingscentrum neemt het experiment GezondDorp in Leende onder vuur. Het maakt zich zorgen over de lange-termijneffecten. Maar de initiatiefnemers zijn niet onder de indruk. GezondDorp is gebaseerd op het laag-koolhydraat-hoog-vet-dieet. De initiatiefnemers van GezondDorp schrijven het verwachte succes toe aan het voorgeschreven voedingspatroon, waarbij de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum wordt neergezet als de grote boosdoener.

lees verder

(advertentie)

Stel eet alleen maar fruit

De Vlaamse Simon Beun (26) en de Poolse Tina Stoklosa (39) eten al drie jaar lang kilo’s bananen, meloenen en alle andere soorten vruchten. Het stel, dat de wereld rond reist op zoek naar nieuwe vruchten om hun menu mee uit te breiden, hoopt zoveel mogelijk mensen van hun bijzondere levensstijl te overtuigen en ziet zelf alleen maar voordelen. Zo viel interieurarchitecte Tina 39 kilo af, voelt ze zich na het eten van dertig bananen op een dag een “beetje high” en zou het helpen om depressies, chronische ziektes en kanker te genezen.

lees verder

(advertentie)

Eet smakelijk: nanodeeltjes

In veel voedingsmiddelen zijn griezelig kleine deeltjes verwerkt. Deze zogeheten nanodeeltjes kunnen diep in het lichaam doordringen. Dat lijkt verre van onschuldig. Nanodeeltjes zijn zo klein dat een menselijke haar erbij vergeleken nog veel dikker is dan een boomstam. Sommige zijn supersterk. Andere zijn in hoge mate water- en vuilafstotend, vochtabsorberend of virus- en bacteriedodend. 

lees verder

(advertentie)

Verder:

Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod