DiVitaal 250 *Eten volgens Hippocrates

klik hier voor de webversie

Vijf jaar geleden maakte de Amsterdamse hoogleraar Hans Westerhoff naam met de zogeheten biochemische routekaart. Volgens hem zou het in de nabije toekomst mogelijk zijn om uit te zoeken hoe iemands stofwisseling verloopt en welke afwijkingen de persoon in kwestie vertoont. Toen hij daarover werd bevraagd in het tv-programma Pauw en Witteman, kwam aan de orde wat je ermee opschiet om te weten hoe je stofwisseling in elkaar steekt. Wel, zei Westerhoff, dan kan dat proces zonodig worden bijgestuurd. Dus nog meer medicijnen, vroeg Pauw? Nee, zei Westerhoff, met voeding. De interviewers konden het nauwelijks geloven. Intussen hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan. Lees deze nieuwsbrief. Opnieuw is het gelijk van Hippocrates bewezen.   

Jan van Klinken


 

Nieuwe trend: eten volgens Hippocrates

“Uw voeding is uw geneesmiddel, uw geneesmiddel is uw voeding.“ Die les van de Griek Hippocrates is eeuwenlang geminacht, behalve door een beperkt aantal dappere artsen. Maar zie, het kan verkeren. Hippocrates 2.0 zou de variant kunnen worden genoemd die er nu aan zit te komen. Lees het fascinerende verslag op Nieuwe Oogst, weblog voor land- en tuinbouw, van een veelbelovend evenement.

lees verder

(advertentie)

Geen supermarkt en geen sportschool

En weer doet een dieet van zich spreken: het Pioppi-dieet, genoemd naar een Italiaans dorpje waar genoten wordt, bewogen, matig en gezond gegeten en op tijd naar bed wordt gegaan. Dagblad Trouw zoomt in op het Zuid-Italiaanse dorpje, dat officieel niet tot de Blue Zones behoort maar zich daarmee wel kan meten. “Pioppi, niet alleen de naam is schattig, het dorp twee uur rijden van Napels straalt een en al knusheid uit. Hier lijkt het dolce vita uitgevonden."

lees verder

(advertentie)

Borstkanker: Kijken belangrijker dan voelen! 

Zoals gewoonlijk veel publicaties over borstkanker deze maand. Veel oude adviezen ook waarop niemand zit te wachten. Maar wat magazine Vrouw biedt, zal voor menigeen toch nieuw zijn.  “Kijken naar je borsten is veel belangrijker dan voelen als het gaat om vroege herkenning van borstkanker,” vertelt Marjolein de Jong, oncologisch chirurg en bestuurder van het Alexander Monro Ziekenhuis. 

lees verder

(advertentie)

Verder:

Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod