DiVitaal 256 *We zijn geen speelbal

                                                     
            

            
            

klik hier voor de webversie

Een mens is het product van zijn omgeving, zegt een volkswijsheid. Er valt zeker wat op die stelling af te dingen maar er zit toch ook een kern van waarheid in. We worden beïnvloed door onze partner, onze familie, buren, de tv, de krant en nog veel meer. Maar we zijn geen speelbal. Als we willen, voeren we zelf de regie. Dat geldt ook als we ziek zijn, zelfs als we kanker hebben. Het animatiefilmpje dat op de MMV-ledendag werd gepresenteerd en via deze nieuwsbrief wordt verspreid, brengt dat treffend in beeld. Regie voeren betekent dat u en ik zelf keuzes maken. Dat kan alleen als we ons eerst goed hebben georiënteerd. We moeten dus op onderzoek uit. Vandaar: De patiënt als onderzoeker.  

 

Jan van Klinken

            
  

Patiënt als onderzoeker

Wij mensen worden op alle mogelijke wijzen beïnvloed: door onze partner, onze familie, buren, de tv, de krant en nog veel meer. Maar we zijn geen speelbal. Als we willen, voeren we zelf de regie. Dat geldt ook als we ziek zijn, zelfs als we kanker hebben. Het animatiefilmpje dat 10 november j.l. op de MMV-ledendag in Bunnik werd gepresenteerd en dat nu op deze website is gepubliceerd, brengt dat treffend in beeld.

lees verder

            
(advertentie)             

            
            

Artsen wakker schudden voor melatonine

Melatonine zou een wondermiddel zijn voor iedereen die moeilijk in slaap kan komen. Een hardnekkig fabeltje.  “Melatonine is beslist geen slaapmiddel.” Dat zegt Reinier de Groot, longarts-somnoloog en medisch directeur bij het Nederlands Slaap Instituut (NSI). “In de slaapgeneeskunde schrijven we melatonine voor als iemands biologische klok ontregeld is. Dit zien we vaak bij jongeren die veel te laat naar bed gaan en bij mensen die veel nachtdiensten draaien. Die hebben daardoor een heel ander slaapritme. Voor die mensen én bij een jetlag kan melatonine uitkomst bieden, namelijk om de biologische klok weer gelijk te zetten. Maar bij het in slaap vallen speelt melatonine geen enkele rol."

lees verder

            
(advertentie)
            
            

 

'Schone' pillen slaan aan bij hersentumor 

Een cocktail van negen bestaande medicijnen blijkt aan te slaan bij patiënten met een teruggekeerde hersentumor.  Het gaat om voorlopige resultaten die nu al een belangrijke mijlpaal worden genoemd. De huidige standaardbehandeling voor glioblastoom (hersentumor) bestaat uit chirurgie, bestraling en chemotherapie met temozolomide. Weinigen genezen. Slechts 15 tot 20 procent van de patiënten zijn vijf jaar na de eerste behandeling nog in leven. 

lees verder

            
(advertentie)
            
            

Verder:

Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod