DiVitaal 257 *Om te huilen: recht op welvaartsziekten

                                                     
            

            
            

klik hier voor de webversie

Betuttelend. Van alle kanten kreeg staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid dat verwijt te horen nadat hij het Nationaal Preventieakkoord wereldkundig had gemaakt. Zijn plannen komen erop neer dat roken verder wordt teruggedrongen, alcohol aan banden wordt gelegd, de consumptie van snacks wordt beteugeld en die van groente en fruit wordt bevorderd. Wat kan daarop tegen zijn? Maar nee hoor. Critici vinden dat ze zelf moeten kunnen uitmaken wat ze doen. Om te huilen.  Cynisch zou je kunnen zeggen dat ze het recht opeisen om welvaartsziekten op te lopen. Zoiets heet onverantwoord gedrag. En dat is nu net wat Blokhuis tegen wil gaan. 

Jan van Klinken

            
  

We moeten gezonder leven maar lukt dat?

Jarenlang is er gemopperd dat de overheid de burger maar liet aanmodderen, toen kwam staatssecretaris Blokhuis met een breed gedragen Preventieakkoord en nu is het weer niet goed. Vorige week vrijdag werd het akkoord, dat door Blokhuis „historisch” wordt genoemd, na zeven maanden onderhandelen ondertekend. Meer dan zeventig maatschappelijke organisaties, de voedingsindustrie en alcoholproducenten zetten er hun krabbel onder.

lees verder

            
(advertentie)             

            
            

Dol op bier en kroketten

Wie nog rookt, moet daarmee zo snel mogelijk stoppen en wie graag diep in het glaasje kijkt, is ook aan de beurt. Het kabinet pakt stevig uit met het Preventieakkoord. Maar hoe brengen politici het er zelf af? Niet best, zo blijkt. De honderden politieke profs die zich rond het Binnenhof begeven, zijn  nooit langer dan een minuut verwijderd van een ongezonde injectie. Bier en kroketten vinden in de wandelgangen gretig atrek.

lees verder

            
(advertentie)
            
            

 

Zorgverzekeringen 2019 in kaart gebracht

De gemiddelde stijging van de zorgverzekering in 2019 komt neer op 6,41 euro per maand, ofwel 76,92 euro op jaarbasis. Daar valt niet aan te ontkomen. Maar de onderlinge prijsverschillen tussen de zorgverzekeraars blijven de moeite van het bestuderen waard. Die zijn groter dan ooit. Zo is het verschil tussen de duurste en goedkoopste zorgverzekering in 2019 op jaarbasis 423 euro. En dat is dus voor een basisverzekering waarvan de dekking wettelijk is bepaald door de overheid en dus voor iedereen hetzelfde is.

lees verder

            
(advertentie)
            
            

Verder:

Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod