DiVitaal 258 *Wat artsen moeten leren

                                                     
            

            
            

klik hier voor de webversie

Het moet een jaar of tien geleden zijn dat een spreker op de Algemene Ledenvergadering van MMV, de medisch socioloog Cor Aakster, een pleidooi hield voor een andere gezondheidszorg. In plaats van symptomen te bestrijden, zou juist de gezondheid van mensen moeten worden bevorderd. Dat leek een vrome wensdroom. De huidige geneeeskunde is vergeven van de medicijnen. Zelf hadden we een huisarts bij wie je niet wegkwam zonder een recept voor minstens twee middelen. Drie was zeker niet ongebruikelijk. Het leek utopisch, het idee van Aakster, maar deze week moest ik toch aan hem denken. Wat zei namelijk voorzitter Tamara de Weijer van de organisatie Arts en Leefstijl? "Dat is wat wij als artsen moeten doen: de gezondheid van onze patiënten bevorderen. In plaats van ziekte in stand houden met medicijnen." Voorzichtig kun je constateren dat de door Aakster bepleite kentering dan toch op handen is.

Jan van Klinken

            
  

Lisanne doet artsen telkens versteld staan

Uitzicht nummer 10 brengt het aangrijpende verhaal van de 20-jarige Lisanne Spaander. Ze krijgt op haar 16e de diagnose botkanker met uitzaaiingen. Naast een batterij aan reguliere behandelingen stelt ze samen met haar moeder een eigen behandelplan op, bestaande uit het Moermandieet, medicinale cannabis en Maretak-injecties. Daarnaast verwerkt ze haar gevoelens en gedachten in tekst en muziek die velen raakt, ook ons als MMV'ers op de Ledendag. "De artsen staan iedere keer versteld." Dit en nog veel en veel meer in het nummer van Uitzicht dat dinsdag in de brievenbus van de leden glijdt.

lees verder

            
(advertentie)             

            
            

Waarom leefstijlgeneeskunde superieur is

Veel medicijnen genezen de kwaal niet, maar onderdrukken de symptomen. Met andere woorden: ze nemen de oorzaak van de klacht niet weg. "Leefstijlgeneeskunde doet dat wel. Geen brandjes blussen, maar de pyromaan opsporen." Dat zegt voorzitter en huisarts Tamara de Weijer van Arts en Leefstijl in een boeiend interview met nu.nl. 

lees verder

            
(advertentie)
            
            

 

CZ, laat vergoeding alternatieve therapieën in takt

De Samenwerkende Beroepsgroepen Complementaire Zorg hebben  een petitie me 20.000 handtekeningen overhandigd aan zorgverzekeraar CZ. Ze protesteren tegen het schrappen van de vergoeding van een aantal alternatieve behandelingen. CZ stopt in 2019 met het vergoeden van enkele alternatieve behandelingen in de aanvullende zorgverzekering. Uit onderzoek blijkt dat hun klanten die "belachelijk" vinden.

lees verder

            
(advertentie)
            
            

Verder:

Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod