DiVitaal 268 *Niet uit pil maar uit natuur

            

            
            

klik hier voor de webversie

Drie jaar geleden maakte het ministerie van Justitie bekend dat het gedetineerden  voedingsupplementen ging verstrekken in een poging hun agressie te beteugelen. Na twee succesvolle experimenten in gevangenissen raakte het ministerie overtuigd van het nut van gezonde voeding in de strijd tegen gewelddadig gedrag. Recent bleek uit onderzoek dat leerlingen die gezond eten krijgen van school én tijdens de pauze actief zijn,  minder betrokken zijn bij conflicten. Conclusie: Gezonde voeding(sstoffen) zijn goed voor ons brein. Hoe lang moet het nog duren voordat algemeen is aanvaard dat ze ook goed zijn voor onze body? 

Jan van Klinken

(advertentie)

Selenium niet uit pil maar uit natuur

Lukraak supplementen slikken kan riskant zijn. Een voorbeeld is selenium. In zijn natuurlijke vorm heeft het gunstige effecten, in pilvorm ongunstige. Selenium is een spoorelement waarvan een volwassen man of vrouw ongeveer 70 microgram per dag nodig heeft. Het zit in veel voedingsmiddelen: vis, vlees, volkorenproducten, noten, zuivel en groenten. Het is ook in pilvorm verkrijgbaar. Volgens de Vlaamse arts Marleen Finoulst  is het een populair voedingssupplementen om kanker te voorkomen. Of het terecht zoveel wordt geslikt, betwijfelt ze. 

lees verder

            
(advertentie)

Verzadigd vet kan zelfs gezond zijn

Over de vraag of verzadigd vet nu wel of niet schadelijk is, zijn knapen van bomen opgezet. Nieuw Nederlands onderzoek bevestigt wat veel Amerikaanse wetenschappers al zeker wisten: Het ene verzadigde vet is het andere niet. Een omvangrijk bevolkingsonderzoek van het UMC Utrecht Julius Centrum wijst uit dat geen enkel verzadigd vet gepaard  gaat met een verhoogd risico op een hartinfarct. Sterker nog: een hoge inname van sommige soorten verzadigd vet gaat juist gepaard met een lager risico op een hartinfarct!

lees verder

(advertentie)

 

Gist, ei en mosterd in de ban en weg met de pillen

Ei, gist en  mosterd laat biotechnoloog Rico Bongaarts voortaan onaangeroerd. Zodoende kan hij maagzuurremmers laten staan. Daar zou de zorgverzekeraar wel blij mee zijn, dacht hij. Een misrekening. Voeding als medicijn mag dan in opmars zijn, aan veel zorgverzekeraars en specialisten is dat nog niet besteed. Dat moet toch anders kunnen, dacht Bongaarts, die levenslang tot maagzuurremmers veroordeeld leek.

lees verder

            
(advertentie)

 

            

Verder:

Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod