DiVitaal 276 *Wel gekakeld maar geen ei gelegd

klik hier voor de webversie

Eerst waren eieren slecht voor ons, toen waren ze opeens goed en nu worden we weer opgeroepen te matigen. Aan het nuttigen van veel eieren zouden risico's zijn verbonden. Gooi maar in m'n pet, hoor ik u zeggen. Weer wetenschappers zeker die wel kakelen maar geen ei leggen. Uw skepsis is terecht. Wie het onderzoek goed leest, zal ontdekken dat de risico's van het hele eiereten bescheiden zijn (zie deze nieuwsbrief). Bovendien is geen afweging gemaakt van eventuele nadelen tegenover de voordelen. Wat het laatste betreft is een bezoek aan de betreffende pagina van de MMV-Voedingsmiddelenlijst de moeite meer dan waard. Die is echt eizersterk.

Jan van Klinken

 

Ga voor vezels met knäckebröd als topper

Vezels zijn hot. En toch eten we gemiddeld slechts 20 gram vezels per dag. Het advies is 30 tot 40 gram. Het valt warempel niet mee om die iedere dag naar binnen te werken. In een snee volkorenbrood zit 2,3 gram vezel, een appel bevat 2,7 gram. Dat schiet niet erg op. Dus allemaal aan de vezelrepen? Dat valt nog te bezien want zo gezond zijn die repen niet. Kies dan voor knäckebröd, dat eenzaam aan de top staat.

lees verder>

(advertentie)

Matig met eieren maar blijf nuchter

Volwassenen die veel eieren eten, hebben een hoger risico op hartziekte en overlijden. Met die conclusie gooien Amerikaanse onderzoekers van de Northwestern University (Chicago) de knuppel in het hoenderhok. De onderzoekers leggen de verklaring volledig bij cholesterol, waarvan eieren een van de grootste bronnen zijn. Daarmee is cholesterol terug van weg geweest. Er is al meteen forse kritiek op het onderzoek afgevuurd. De risico's zijn bescheiden. 

lees verder

(advertentie)

Eendenkroos als lekkere en gezonde hap

Oerwoud kappen voor landbouwgrond? Niet nodig en bovendien bedreigend voor deze aarde. Het alternatief: eendenkroos. Lekker en gezond. Eendenkroos is een wonderplantje. Het levert tien keer zoveel eiwit per hectare als soja en groeit razendsnel. Daar kwam moleculair bioloog Ingrid van der Meer zes jaar geleden achter toen ze in Wageningen onderzoek deed. “Wereldwijd staan we voor een eiwituitdaging. Als je dat combineert met de nuttige eigenschappen van eendenkroos is het geen rocket science: dit plantje moeten we eten.”

lees verder

 
                                                                   (advertentie)

 

Verder:

 • Heb jij koemelkallergie of lactose intolerantie? Doe de test van Ralph Moorman
 • Geïnteresseerd in bestuursfunctie bij MMV?
 • Onderzoek naar darmmicrobioom blijft veelbelovend
 • Wat is erger dan roken?
 • Weer een opsteker: snoep is op z'n retour
 • Recepten: Hartige rabarbersalade; Koude Bietensoep; Smoothiebowl (recepten ontleend aan Uitzicht 3-2019)
 • Ontken verdachte huidplekken niet!
 • Slimme trucs om weigerachtige eters toch aan de groente te krijgen
 • Birgit Sporenberg, huisarts en docent aan de medische faculteit Maastricht, vertelt op een ééndaagse cursus in Herveld over haar visie op oorzaken van gezondheid en wat je daar zelf aan kunt doen.
 • De fiscus en de uitgaven voor specifieke zorgkosten in 2018
 • Telefonisch spreekuur, maandag 15 april a.s., van 10 tot 12 uur, tel.  06-57574461 (alleen voor leden MMV)
 • Het Pillenprobleem door Dick Bijl, nu te koop in de MMV-webwinkel voor € 15 incl. verzendkosten
 • Met de voedingsindustrie is het nog erger gesteld dan we kunnen bevroeden. "Het boek "Slik je dat" komt met schokkende feiten. Te koop in de MMV-webwinkel voor slechts € 12,50!

Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod