DiVitaal 279 *Schoenen eten?

klik hier voor de webversie

Een breed opgetuigde commissie gaat de komende jaren na of ouderdomsziekten zoals artrose, kanker en hartfalen te voorkomen zijn met gezonde voeding, meer beweging en minder stress. Dat is op zich verheugend nieuws. Het duidt op een kentering. Met name de rol van gezonde voeding is altijd weggelachen. "U denkt toch niet dat duivenvoer u kan helpen?", kregen patiënten te horen die het Moermandieet wilden volgen. Nu waait er dan toch een andere wind. Het lijkt er alleen veel op dat die nieuwe inzichten zijn ingegeven door financiele overwegingen. Als heel die grijze golf die er nog aankomt intensieve zorg nodig heeft, wordt het hele stelsel onbetaalbaar. Dat is volgens mij de echte reden. Ik eet mijn eco-schoenen op als het niet waar is. 

Jan van Klinken

 

Sleutel voor gezond oud worden: leefstijl

Oud worden willen we allemaal, oud zijn is andere koek. De ouderdom komt immers met gebreken zoals artrose, kanker en hartfalen. Kun je die ziekten met een gezonde leefstijl voor zijn?  De stand van het wetenschappelijk onderzoek stemt tot optimisme. Niet alle achteruitgang blijkt onvermijdelijk te zijn.  "We kunnen veel meer sleutelen aan de veroudering dan we lang hebben gedacht", zegt de Leidse hoogleraar Eline Slagboom. 

lees verder>

(advertentie)

 

Gezond imago chocola bladdert af

Het heeft zo'n goede naam, chocolade. Vooral de donkere, daar kun je onbekommerd van smullen. Maar niet heus. Chocolade heeft in korte tijd zijn onschuld verloren. Eerst verscheen er chocolade op de markt met een cacaopercentage dat opliep tot 85 of zelfs 90 procent. Het deed foodies, degenen dus die gezond willen eten, gretig in het chocoladeschap grissen. De grootgrutters speelden er handig op in. De keuze is vandaag de dag reuze.

lees verder

(advertentie)

 

Gratis magazine voor suikeronthouders

Doe mee met de Nationale Suiker Challenge van het Diabetesfonds: zeven dagen zonder toegevoegde suikers. Het kost niets en je krijgt ook nog eens een magazine met gezonde recepten, minder-suiker-tips en handige adviezen van diëtisten. Suiker bevat per gram vier kcal. Dat lijkt niet zoveel maar als je bedenkt dat in heel veel voedingsmiddelen suiker zit, zal duidelijk zijn dat het uitkijken is met dit goedje. Helemaal suikervrij eten en drinken hoeft niet voor een goede gezondheid. Fruit en groenten bevatten bijvoorbeeld van nature suiker en behoren tot een gezond voedingspatroon, vruchtensap uitgezonderd.

lees verder

                                                                   (advertentie)


 

 

Verder:

Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod