DiVitaal 280 *Vertrouwen in E-nummers wankelt

klik hier voor de webversie

Over de veiligheid van E-nummers is veel te doen. Geharnaste tegenstanders wantrouwen vrijwel elk nummer waar een E voor staat, verklaarde voorstanders wuiven alle bezwaren weg met een verwijzing naar het Europese voedselbureau EFSA dat alleen een stof goedkeurt als die uitgebreid wetenschappelijk is getest. Zelf zit ik tussen beide uitersten in. Er zijn E-nummers die volstrekt onschuldig zijn. Kurkuma is er een voorbeeld van. Niks mis mee. Maar om bij de meest dubieuze stoffen en stofjes helemaal op het EFSA blind te varen, vind ik ook nogal wat. In deze nieuwsbrief kunt u lezen over de zorgen die er zijn rond E171. Goedgekeurd door EFSA, afgekeurd door ons eigen RIVM. Ben ik toch een stukje opgeschoven. U kunt vast raden naar welke kant. 

Jan van Klinken

 

Houd een dagboek bij!

Ondanks dat ze nooit had gerookt, kreeg Mettie Boonstra (67) in 2015 de  diagnose longkanker. Domme pech, aldus haar artsen. Een jaar later  vonden ze uitzaaiingen in haar andere long.  Haar aantekeningen over het ziek zijn, de behandelingen en het herstel bundelde ze in Goeie genade! Als kanker je pad kruist.  "Ik raad iedereen aan om een dagboek bij te houden." Dit en nog veel meer in de nieuwe Uitzicht die dinsdag het levenslicht ziet.

lees verder>

(advertentie)

 

Grote zorgen om E171

"Gaat u maar rustig slapen", is steeds de geruststellende boodschap als de veiligheid van E-nummers ter discussie wordt gesteld. Maar in de muur rond E-nummers is nu een forse bres geschoten. Negen Europese publieksorganisaties dringen er bij de Europese Commissie in een gezamenlijke brief op aan het gebruik van titaniumdioxide (E171) in voeding te verbieden. Vorige maand kondigde Frankrijk al het plan aan om gebruik van het E-nummer vanaf januari 2020 van de Franse markt te verbannen. Net als alle andere E-nummers is titaniumdioxide gekeurd door de Europese keuringsdienst van waren EFSA. Alom ontstaat nu twijfel of EFSA wel voorzichtig genoeg is geweest bij de goedkeuring van deze stof el wellicht ook van andere.

lees verder

(advertentie)

 

Zoete aardappel rukt op

De zoete aardappel oftewel de bataat rukt op. De voedingsindustrie speelt in op de voorkeur van de consumenten die de groente als gezonder beschouwt dan reguliere aardappel. In babyvoeding bijvoorbeeld is zoete aardappel als ingrediënt vaste prik. In de periode van 2015 tot 2018 nam het aantal nieuwe producten met zoete aardappel als ingrediënt met 21 procent toe. De gezondheidsvoordelen van de bataat liegen er niet om.

lees verder

                                                                   (advertentie)


 

 

Verder:

Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod