DiVitaal 281 *25 jaar chemo: mwah

klik hier voor de webversie

Begin jaren negentig woonde ik een bijeenkomst bij waar de directeur van het Arnhemse Rijnstateziekenhuis sprak over 25 jaar chemotherapie. "Als je mij vraagt wat ik van de resultaten van chemo vindt, zeg ik: mwah", biechtte hij eerlijk op. Nu is er sindsdien wel het een en ander veranderd. Was in de begintijd het middel vaak erger dan de kwaal, nu wordt chemo over het algemeen veel beter ingezet en verdragen. Maar reden om heel luid te juichen, is er niet. Bij borstkankerpatiënten werd onderzoek gedaan naar de late gevolgen van chemo en de uitslag was weinig opwekkend. In deze nieuwsbrief leest u er meer over. Wellicht een goede reden voor al die betrokken artsen om eens bij de complementaire collega's te gaan buurten?   

Jan van Klinken

 

 Vrijwel elke vrouw lijdt onder chemo

Negen van de tien vrouwen die behandeld zijn voor niet-uitgezaaide borstkanker krijgen daarna allerlei gezondheidsproblemen. Ze zijn doorgaans het gevolg van chemotherapie.  Het gaat om uiteenlopende klachten, zoals vermoeidheid, psychosociale problemen, tintelende handen en voeten, problemen met geheugen en concentratie.  Ook zijn er klachten over een vervroegde overgang, huidproblemen en haaruitval.

lees verder>

(advertentie)

 

'Arts moet vaker kiezen voor alternatief'

Nederlandse artsen moeten veel vaker hun toevlucht nemen tot alternatieve behandelingen. Dat bepleit de vooraanstaande onderzoeksorganisatie ZonMw in een rapport. De opstellers benadrukken dat het niet al goud is wat er blinkt. Het kaf moet van het koren worden gescheiden. Maar: "Het zou een schande zijn als we zorg die werkt, de patiënt onthouden", zegt de Rotterdamse hoogleraar chirurgie Hans  Jeekel in dagblad Trouw. Tot de voorbeelden van complementaire zorg die volgens hem wel werken, behoren onder meer voedingssupplementen bij het voorkomen van veroudering en allerlei therapieën gericht op lichaam en psyche die pijn en stress verminderen. 

lees verder

(advertentie)

 

Hanno Pijl: Unilever opheffen

Wat hij zou doen als hij de top van Unilever advies mag geven, luidt de vraag aan de Leidse hoogleraar Hanno Pijl? Hij houdt de boot even af maar reageert dan: “Mag ik eerlijk zijn? Ik zou zeggen: kun je jezelf niet opheffen?” Pijl is een vurig pleitbezorger van leefstijlgeneeskunde. “Van de mensen boven de 65 heeft meer dan 80 procent een chronische ziekte en dat zijn we normaal gaan vinden”, vertelt Hanno Pijl, endocrinoloog, hoogleraar diabetologie en mede-initiatiefnemer van het Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde. “We denken dat chronische ziekten bij ouderdom horen. Maar daarvoor is geen wetenschappelijk bewijs.”

lees verder

                                                                   (advertentie)


 

 

Verder:

Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod