DiVitaal 288 'Eigen schuld dikke bult'

klik hier voor de webversie

De scheidende CDA-politicus Elco Brinkman wierp deze week in een interview de knuppel in het hoenderhok. "Het gekke is dat we het bij een autoverzekering wel accepteren dat je meer moet betalen als je veel schade maakt, maar niet bij bijvoorbeeld veel roken of drinken." Brinkman noemt nog meer voorbeelden die thuishoren in het rijtje eigen schuld dikke bult. Ik weet nog zo'n misstand. Mensen die gezond eten en leven en daardoor zelden ziektekosten maken moeten evenveel zorgpremie betalen als lui die maar een eind raak leven en daardoor hoge kosten veroorzaken. Kortom, Brinkman heeft een punt. Het wachten is nu op de eerste bewindsman die deze koe bij de horens durft te vatten.

Jan van Klinken

 

   

Schoonmaakspray net zo slechts als sigaretten

In de tv-reclames voor schoonmaakmiddelen glimt en glanst het interieur dat het een aard heeft. De vrouwen in het spotje zijn helemaal blij. De boodschap: Gauw naar de winkel, dan geniet  u ook.  Je ziet dat schone huis niet alleen, je ruikt het ook. De geur van allesreiniger ijlt nog een tijdlang na en het toilet ruikt citroentjesfris door het nieuwe toiletblokje. Mmm, heerlijk fris. Maar wat die Sterspotjes achterwege laten, is de vraag of die middelen eigenlijk wel gezond zijn?

lees verder>

(advertentie)

 

Zo maak je de hitte draaglijk   

Chronisch zieken en ouderen lopen bij extreme hitte meer risico dan anderen. Enkele tips: Maak je gezicht, hals en polsen nat. Neem een niet te koude douche, een voetenbadje, leg een natte handdoek in de nek of bespuit jezelf met de plantenspuit. Een ventilator kan ook helpen. Ook mensen die verder gezond zijn, doen er verstandig aan het bij grote hitte rustiger aan te doen. Extreem warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn.

lees verder>

Het duikt op in ons eten en het heet chloorpyrifos

Het duikt op in ons voedsel en in onze rivieren en het heet chloorpyrifos. Het is een pesticide en het zou debet zijn aan ontwikkelingsstoornissen. Dat blijkt uit onderzoek van het Vlaamse opinieblad Knack in samenwerking met media uit zeven andere landen. Het pesticide chloorpyrifos wordt gebruikt om gewassen zoals kolen, fruit en groenten te beschermen tegen onder meer koolvliegen, aardrupsen en larven van langpootmuggen en kevers.

lees verder>

Verder:

Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod