DiVitaal 290 *Met asbest en weekmakers viel het ook niet mee

 

klik hier voor de webversie

Hoe riskant is het omgaan met chemische stoffen? Het is een van de onderwerpen die in deze nieuwsbrief aan de orde komt. De vraag is belangrijk. MMV-magazine Uitzicht heeft enkele jaren geleden zelfs een hele serie aan deze kwestie gewijd. Ik ken iemand die toen haar matras heeft weggegooid. Anderen kochten nieuwe pannen of brachten hun cosmeticavoorraad bij de milieustraat. Sommige mensen lachen alle bezwaren weg. Zo’n vaart zal het toch niet lopen? Tsja, dat dachten ze met asbest en weekmakers ook. Daarom in dit verband deze wijsheid: Een gewaarschuwd mens telt voor drie!

Niet moe en beroerd maar fit en energiek

Als ze 69 jaar is, krijgt Elsa Heij-de Herder (97) een slechte uitslag via het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Ze stapt over op het Moermandieet. "Ik ben nogal radicaal", zegt ze. In plaats van moe en beroerd, voelt ze zich fit en energiek na de operatie en bestralingen. De bijna 100-jarige Elsa volgt het dieet tot op de dag van vandaag. "Het Moermandieet is goed voor me, dus waarom zou ik dan stoppen?" Dit en nog veel en veel meer in het nieuwe nummer van Uitzicht dat de bezorger dinsdag a.s. bij de lezers komt afleveren.

lees verder>

(advertentie)

 

10.000 stappen voor alle zekerheid   

Stappen tellen is in. Dankzij de elektronische stappenteller is het een fluitje van een cent. Maar heeft het zin? En hoeveel stappen per dag moeten we minimaal maken? 10.000, zoals vaak beweerd? Amerikaanse onderzoekers gingen het verband na tussen het aantal stappen per dag en de sterfte. Gedurende zeven jaar werd bij 16.741 vrouwen behalve hun stappen geteld het overlijden geregistreerd. Jaarlijks moesten deze vrouwen ook vragenlijsten invullen over eet- en leefgewoonten.

lees verder>

Chemische stoffen: Stille killers

Wie van ons komt al niet op jonge leeftijd in aanraking met synthetische producten? De Belgische Hoge Gezondheidsraad vaardigde recent een lange lijst uit van kunststoffen waarmee het uitkijken is. We betalen er op latere leeftijd een hoge rekening voor in de vorm van beschavingsziekten als diabetes, hart- en vaataandoeningen, kanker, dementie, problemen met de vruchtbaarheid en allergieën.

lees verder>

Verder:

Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod