DiVitaal 295 *Met de dokter vechten tegen kanker

 

klik hier voor de webversie

Artsen moeten kankerpatiënten niet aansporen om tegen hun ziekte te vechten. Dat leidt bij patiënten alleen maar tot frustraties. Aldus een nieuwe studie. Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat de houding van de patiënt tegenover zijn of haar ziekte onbelangrijk is. “We gaan er samen voor vechten”, was een bekende uitspraak van Cornelis Moerman. Dat was een enorme opsteker voor de patiënt, die zich al half beter voelde. Anderen vinden heil bij een totaal andere benadering van de ziekte. Het maakt niet uit zolang je mentaal maar weerbaar blijft en zelf de regie houdt.

 

Jan van Klinken

'Kankerpatiënt, laat je niet opjutten'

“Probeer te knokken.” “Je moet vooral vechten tegen je ziekte.” Vrijwel elke kankerpatiënt krijgt het te horen. Hij of zij moet zich strijdbaar opstellen. Maar het werkt eerder contraproductief. Uit onderzoek bij duizend (gezonde) deelnemers blijkt dat een neutraal gesprek met de dokter vaak beter wordt ervaren dan wanneer die het heeft over een invasie waartegen de patiënt in het offensief moet. Oorlogstaal maakt patiënten fatalistisch en angstig, waardoor ze zichzelf in het slechtste geval een ongezonde levenshouding aanmeten.

lees verder>

(advertentie)

Ontstressen doe je zo

Stress is dé plaaggeest van deze tijd. Er is haast geen ontkomen aan. Tips van psycholoog Thijs Launspach openen ons de ogen voor de vele valkuilen.

  • Plan klussen en afspraken in je agenda ruim in, zodat er ruimte bestaat voor tegenvallers.
  • Laat je telefoon je leven niet regeren: zet hem bewust van tijd tot tijd uit.
  • Check mail en appjes bewust op een beperkt aantal vaste momenten per dag.

lees verder>

(advertentie)

Studie over zoete drankjes gekraakt

Berichten over zoete drankjes die kankerverwekkend zouden zijn, moeten we met een korreltje zout nemen. Of misschien zelf wel met een hele schep. Het was best een schokkend bericht. Zelfs een enkel glaasje frisdrank of vruchtensap per dag zou kanker bevorderen. Talrijke zichzelf respecterende media namen het bericht, gebaseerd op een Franse studie, over.

lees verder>

Verder:

Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod