DiVitaal 296 *Smerig en toch niet ziek

 

klik hier voor de webversie

Uit het leven gegrepen: een man die riolen repareerde, had de gewoonte om met de schaft zijn handen te wassen in het laatste straaltje dat uit de rioolbuis sijpelde. Of die man dan niet ter plekke neerviel?  Welnee, hij was al lang resistent geworden. In deze nieuwsbrief gaat het onder andere over Amerikanen die zich  tegen allerhande bacteriën willen wapenen door overvloedig chloor te gebruiken. Ze bereiken er het omgekeerde mee. Bij natuurgeneeskunde hoort dat je de natuur nooit naar je hand denkt te kunnen zetten en zeker niet met chloor. Moet het oerhollandse devies Rust, Reinheid en Regelmaat dus over boord? Nee, maar met reinheid moeten we wel maat houden.

 

Jan van Klinken

Vitaminetekort als gevolg van medicijnen

Veel medicijnen en zeker chemokuren zijn berucht om hun bijwerkingen. Maar ze kunnen nog meer aanrichten: een tekort aan vitaminen en mineralen. Gezonde mensen die gezond eten, halen hun vitaminen en mineralen vooral uit hun voeding. Dat ligt anders voor gebruikers van medicijnen. Die moeten extra goed opletten dat ze voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen. Zelfs onschuldig lijkende, veel voorgeschreven medicijnen kunnen bijwerkingen geven, die worden veroorzaakt door tekorten aan vitamines of mineralen.

lees verder>

(advertentie)

Smeerboel de smeerboel laten

Mensen met smetvrees kunnen maar beter snel verder surfen. Ze zouden de schrik van hun leven krijgen als ze bijvoorbeeld weten wat ze aantreffen bij het losdraaien van de douchekop. Wat zich daar bevindt, is een laagje bruine smurrie. Een biofilm, zeggen wetenschappers vol bewondering. Het laagje is gebouwd door bacteriën die zich thuis voelen in het warme water dat door de douche stroomt.

lees verder>

(advertentie)

Antioxidanten juist wel combineren met chemo

Van supplementen weten de meeste artsen weinig tot niets af. Vanuit de gedachte dat het zekere beter is dan het onzekere raden ze kankerpatiënten daarom aan om ze niet te combineren met chemo. Daarmee doen artsen hun patiënten tekort. Uit een omvangrijke meta-analyse blijkt dat antioxidanten een grote potentie hebben om door chemotherapie veroorzaakte bijwerkingen te verbeteren.

lees verder>

Verder:

Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod