DiVitaal 303 *Chemo met zes procent kans van slagen

klik hier voor de webversie

Bij haar was een melanoom vastgesteld. Haar baan had ze om die reden stopgezet. Ze vroeg zich af  hoe haar dagen eruit zouden zien. Voor haar man was dat duidelijk. Hij raadde haar aan net zoveel van haar ziekte en de behandeling af te weten als de artsen in het ziekenhuis. Dat advies volgde ze meteen op. Enige tijd later vroeg ze aan haar behandelaar in het VU-ziekenhuis of ze in aanmerking kon komen voor immunotherapie. Daar had ze gunstige berichten over gelezen. De arts reageerde positief maar zei wel dat hij volgens protocol verplicht was eerst een chemokuur toe te dienen. Hoeveel kans van slagen heb ik dan, informeerde zij? Ze wist dat het slechts zes procent was. Het werd, na een enkele formele chemokuur die niets deed, de immunotherapie. Die sloeg wel aan. Die behandeling was te danken aan het feit dat ze zelf de regie had genomen. Over dat laatste leest u meer in deze nieuwsbrief. 

Jan van Klinken

Vasten nog heilzamer dan Marjan had durven dromen

Marjan van der Plas ontdekt in 2015 een knobbel in haar borst. "Ik voelde wel iets, maar dacht dat het een cyste was. Maar op een gegeven moment werd hij groter. De uitslag na een onderzoek was niet goed en ik moest behandeld worden. Ik kreeg om de drie weken een chemo, in totaal acht keer." In het Leidse UMC krijgt Marjan haar acht chemokuren. Ze wordt gevraagd om daarnaast mee te doen aan het vastenonderzoek. Marjan: "Ik dacht ik moet alles beetpakken. Nu moet ik er tegenaan. Hup, doorgaan."

lees verder>

(advertentie)

Jacobine Geel besmeurd omdat ze te wijde blik heeft

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) heeft zich weer eens in de kijker gespeeld. Het meende tv-presentatrice Jacobine Geel de Meester Kackadorisprijs toe te moeten kennen. Heeft Jacobine uierzalf aan doodzieke patiënten verkocht tegen woekerprijzen? Of heeft ze wellicht netelrooslijders bevolen bij volle maan een toverdrankje tot zich te nemen? Niets van dat alles.

lees verder>

(advertentie)

Regie nemen is op zoek gaan naar informatie

Je behandeling moet je als patiënt zelf organiseren. Je gezondheid is te belangrijk om helemaal over te laten aan een dokter of een ziekenhuis. Dat is wat MMV bedoelt met het nemen van de regie. Het lijkt soms wel of de vereniging daarin alleen staat maareen prima artikel in het Algemeen Dagblad (AD) laat zien dat het kwartje ook elders begint te vallen.

lees verder>

 

Heeft u zich al opgegeven voor de MMV-ledendag op 19 oktober a.s. in Bunnik?

Verder:

Inschrijven voor gratis nieuwsbrief DiVitaal klik hier

Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod