DiVitaal 304 *Kwestie van koppie koppie

klik hier voor de webversie

Wie tot ver in de vorige eeuw zei dat voeding en kanker met elkaar te maken hadden, werd voor gek verklaard. De Vlaardingse arts Cornelis Moerman wist daar alles van. Kanker was een ziekte die je overkwam. Punt uit. Toen uitkwam dat je van roken longkanker kon krijgen, begon die bewering te wankelen. Anno 2019 erkent iedere oncoloog dat het ontstaat van veel tumoren verband houdt met leefstijl, voeding daarbij inbegrepen. Maar daar is heel wat tijd overheen gegaan. In de psychiatrie verloopt dat proces veel sneller, zo blijkt uit deze nieuwsbrief. Wereldwijd wordt koortsachtig gestudeerd op de invloed van voeding op hersenziekten. De onderzoekers in die sector hadden geen halve eeuw nodig om het goede spoor te volgen. Kwestie van koppie koppie.

 

Jan van Klinken

Voeding beïnvloedt ook hersenen

Dat onze gezondheid afhankelijk is van onze voeding, weten we al sinds scheurbuik voor het eerst bestreden werd met sinaasappels. Dat kanker onder invloed van onvolwaardige voeding kan ontstaan, is een gedachte die na aanvankelijke bestrijding tegenwoordig ook door de medische goegemeente wordt gedeeld. De volgende doorbraak is dat ook ziekten in en van ons brein te maken hebben met wat we eten en drinken.

lees verder>

(advertentie)

Rob Trip dwong zelf verder onderzoek af

Wie kent hem niet, Rob Trip, de man van het NOS Journaal? In maart dit jaar moest hij plotseling zijn werkzaamheden neerleggen: prostaatkanker. Hij is weer zo'n voorbeeld van iemand die het er goed vanaf bracht door zelf de regie te nemen. Dat kan zelfs het verschil betekenen tussen leven en dood, zo laat een NRC-lezer zien.

lees verder>

(advertentie)

Concerns weigeren te stoppen met E171

Een aantal gerenommeerde concerns weigert actie te ondernemen tegen de omstreden kleurstof E171. Ondanks het dringende verzoek van voedselwaakhond foodwatch om titaniumdioxide uit hun producten te verwijderen, blijven ze in gebreke. Het bruinst bakt Dr. Oetker het. Die beweert dat het gewraakte E-nummer niet in hun produkten voorkomt maar de werkelijkheid leert anders.

lees verder>

Verder:

Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod