DiVitaal 307 *Van Rotjeknor begint de victorie

                                                     
            

            
            

klik hier voor de webversie

 

Het is niet voor het eerst dat deze nieuwsbrief verhalen publiceert van en over kankerpatiënten die herstelden buiten de ziekenhuisgeneeskunde om. Nog steeds zijn er artsen die niets van zulke verhalen moeten hebben. Zaaien van valse hoop, vinden zij. Ik heb dat verwijt nooit begrepen. Als arts zou ik zelf het naadje van de kous willen weten. Wat heeft die patiënt precies gedaan? Hoe is dat proces verlopen? Maar nee, zo ver reikt hun interesse niet. Gelukkig zijn er ook anderen, zoals hoogleraar Casper van Eijk, neuro-oncoloog Martin van den Bent en uroloog Chris Bangma. Die treden wel buiten de gebaande wegen. Alle drie zijn ze verbonden aan het Erasmus MC. Dat kan geen toeval zijn. Oftewel: van Rotjeknor begint de victorie.         

Jan van Klinken

            

            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
            

Jan Gevers: De kanker is weg

Jan Gevers (52) uit het Vlaamse Bornem kreeg drie jaar geleden de diagnose prostaatkanker, maar hij weigerde een behandeling. “Ik wou mijn lichaam net (=juist) versterken in plaats van verzwakken. Dat heeft gewerkt, want de kanker is weg." Hij wijst erop dat patiënten maar al te vaak meteen het advies van de arts volgen om te opereren. "Dat was ook bij mij het geval: ik trok met mijn klachten naar de dokter, kreeg te horen dat ik prostaatkanker had, en meteen werden termen als radicale prostatectomie, prostaatchirurgie en zenuwbesparing bovengehaald. Maar: ik weigerde.”

lees verder>

            

(advertentie)

            

Johanna Budwig was fameuze arts

Haar bijnaam was de Vetkoningin en die verwees niet naar haar omvang. De Duitse biochemicus en arts Johanna Budwig (1908-2003) was tijdens haar carrière in de ban van vetzuren. Ze ontwikkelde een speciaal ontbijt, het bekende Budwigpapje, dat dé remedie tegen kanker zou zijn. Het bevat lijnzaadolie en in combinatie met kwark was dit volgens haar een krachtig antioxidant. Nu was Budwig geen monkelend kruidenvrouwtje. In 1979 werd ze zeven keer voorgedragen voor de Nobelprijs. Ze was de eerste die in 1950 berichtte over onderzoek naar verzadigde vetzuren (ongezond) en onverzadigde vetzuren (gezond).

lees verder>

            
(advertentie)

            

Pof eens een kastanje

 

Het is kastanjetijd. Ze worden overal volop geraapt. Anders kunt u wel bij de groenteboer terecht. Niet bij iedereen loopt meteen het water in de mond als het woord kastanje valt. Onbekend maakt onbemind. Stap eens over die reserves heen want kastanjes zijn hartstikke gezond. Kastanjes behoren tot de groep van de noten, want het gaat om zaden in een harde bast - zij het minder hard dan die van bijvoorbeeld okkernoten, hazelnoten en amandelen. Tegelijk verschillen ze sterk van andere noten omdat ze arm zijn aan vetten.

lees verder>
            
            

            

            

            
            

Verder:

Inschrijven voor gratis nieuwsbrief DiVitaal klik hier

Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod