DiVitaal 311 *Beweging die niet meer te stuiten is

klik hier voor de webversie

Van de Leidse internist Hanno Pijl kan iedereen weten dar hij een vurig voorstander is van leefstijlgeneeskunde. Een aantal aandoeningen moet je niet bestrijden met pillen maar met verandering van leefstijl. Dat er minimaal twintig andere vooraanstaande artsen en wetenschappers zijn die aan zijn kant staan, is dé verrassing van 2019. Samen met Pijl hebben zij deze week een 'bewijsmap' bij de minister van Volksgezondheid ingediend waarin zij een lans breken voor leefstijlgeneeskunde. Kennelijk moest eerst de oude generatie die zwoer bij poeders en pillen van het toneel verdwijnen voordat een generatie kon aantreden die nieuwe wegen durft te bewandelen. Duidelijk is wel dat deze beweging niet meer te stuiten is. Een beter uiteinde van dit jaar had MMV zich niet kunnen wensen (voor meer nieuws hierover klik hier).

Jan van Klinken

Sterk in haar schoenen

Na de diagnose dikke darmkanker stadium vier, vertelt de chirurg liever niet hoe lang Marianne (52) nog heeft. “Hij wilde niet datik ernaar zou gaan leven." Maar dat was ze ook niet van plan. Marianne gaat voor gezondheid en dat lijkt te werken. Er is al anderhalf jaar ‘no evidence of disease’. "Je moet sterk in je schoenen staan om je eigen plan te trekken.” Het is maar een van de boeiende verhalen in de nieuwe Uitzicht, waarin vooral een uitgebreid artikel over wandelen opvalt. Het decembernummer van Uitzicht verschijnt aanstaande dinsdag.  

lees verder>

(advertentie)

 

Eerst galsteen, dan diabetes, dan maagband

Twintig artsen en wetenschappers willen met een ‘bewijsmap’  aantonen dat leefstijlgeneeskunde zoden aan de dijk zet bij ziektes zoals diabetes, dementie en mentale aandoeningen. Begin deze week stuurden ze hun bundel met bewijsmateriaal naar de minister van Volksgezondheid (VWS). De actie onderstreept nog eens hoezeer 2019 in het teken van leefstijlgeneeskunde stond en staat. De betrokken artsen en wetenschappers vinden dat leefstijlgeneeskunde meer onderzoek en beleid verdient, en vaker moet worden toegepast

lees verder>

(advertentie)

 

Ook immuuntherapie kent forse bijwerkingen 

Van alle kankerpatiënten overlijden de meesten aan longkanker. Het zag ernaar uit dat immuuntherapie daarin verandering zou brengen maar die blijkt niet zaligmakend te zijn. Prof. dr. Joachim Aerts is hoofd van de afdeling longgeneeskunde in het Erasmus MC. Hij richt zich vooral op behandeling van longkanker- en asbestkankerpatiënten en doet tevens onderzoek. Hij vertelt over het belang van het vroeg herkennen en behandelen van mogelijke bijwerkingen bij de behandeling van longkanker. Chemotherapie en bestraling zijn vormen van behandelen waarbij niet alleen de kankercellen worden aangevallen, maar ook gezonde cellen sneuvelen in het behandelproces. Er zijn ook behandelingen die bedoeld zijn specifieker op de kankercel te werken zoals immuuntherapie.

lees verder>

 

 

Verder:

  • Niet te licht denken over gevaar microplastics
  •  
  • Niet goedkoop, wel lekker en o zo gezond: pistachenoten

  • Omega 3 optie bij depressie en ADHD

  • Dit kan ook: Hoge inname B6 en B12 verhogen kans op heupfractuur

  • Elektrisch fietsen even gezond als fietsen zonder ondersteuning

  • Drie keer tanden poetsen per dag gaat hartfalen tegen

  • Eerste hulp bij wisselen van zorgverzekeraar

  • Het MMV-intranet vindt u hier. Behalve een schat aan informatie treft u daar ook het archief van DiVitaal en Uitzicht aan. De agenda vindt u sinds deze week op mmv.nl in het rijtje onder "Over MMV".

Inschrijven voor gratis nieuwsbrief DiVitaal klik hier

Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod