DiVitaal 312 *Raak spuiten in de plastic zee

                                                     
            

            
            

klik hier voor de webversie

            

Enkele maanden geleden was ik op familiebezoek in de omgeving van de Zuid-Spaanse kustplaaats Almeria. We reden door een gebied dat wordt gedomineerd door kassen. Geen glazen kassen zoals bij ons maar van plastic. Ze beslaan een gebied van 30.000 hectare. De plastic zee wordt het wel genoemd. Hier komen de tomaten, komkommers, aubergines, aardbeien en noem maar op vandaan die bij ons in de supermarkt liggen. Het (uitgebuite) personeel bestaat uit illegale Afrikaanse vluchtelingen en het geheel maakt een smoezelige indruk. Mijn theewater zei me dat hier met pesticiden maar wat wordt aangerommeld. En warempel, deze week bevestigde een onderzoek mijn donkerbruine vermoeden. Er wordt daar maar een eind raak gespoten. Overbodig te zeggen dat u bij de aankoop van uw groente en fruit heel goed op de herkomst moet letten. Laat die Spaanse slavendrijvers hun hormoonaardbeien en -komkommers zelf maar opeten.            

Jan van Klinken

            

            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
            

Hormoonverstoorders in buitenlandse groente en fruit

            

Wie het altijd al dacht, vindt in dagblad Trouw  zijn gelijk. De krant meldt na grondig onderzoek dat groente en fruit uit zuidelijke en verre landen onverantwoord veel foute stoffen bevatten. Om precies te zijn: In die vruchten zitten opvallend vaak stoffen die de hormoonbalans bij mensen kunnen verstoren.  In bijna één op de vijf producten die de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit controleerde zitten resten van bestrijdingsmiddelen met hormoonverstorende stoffen.

lees verder>

            
            

(advertentie)
            

            
            

 

            

 

Zo  zorg je voor schone lucht in huis            

 

Veel mensen maken zich zorgen om de verontreinigde lucht buitenshuis. En terecht. Maar hoe is het met de kwaliteit van de lucht binnenshuis gesteld? Uit metingen blijkt dat die er soms slechter aan toe is dan de buitenlucht. Vooral nieuwe woningen zijn berucht. Die worden luchtdicht gebouwd om energie te sparen en worden vaak onvoldoende geventileerd. Hetzelfde kan er aan de hand zijn met bestaande woningen die gepimpt worden tot een zo hoog mogelijk energielabel. Vervuilde binnenlucht geeft niet alleen een onfrisse geur in huis. Het kan ook de oorzaak zijn van schimmel of lichamelijke klachten zoals misselijkheid, hoofdpijn, allergieën of irritaties aan neus, keel en ogen. En laat je vooral niet misleiden: ook bij een lekkere geur in huis kan de lucht verontreinigd zijn als er gebruik werd gemaakt van schoonmaakproducten of sprays. 

lees verder>

            
            

(advertentie)

            

            
            

 

            

Pionier leefstijlgeneeskunde 

            

"Wat zit ik hier eigenlijk te doen?", vroeg de Vlaamse huisarts Servaas Bingé zich op een bepaald moment af nadat hij in 2006 zijn huisartsenpraktijk had geopend. Ondanks de vele overuren die hij klopte, had hij niet echt het gevoel dat hij zijn patiënten structureel vooruit hielp, behalve hier en daar wat brandjes blussen. Nu is hij een pionier op het gebied van leefstijlgeneeskunde.

Toen Bingé als ploegarts van wielerteam Lotto Soudal in de wereld van de topsport een nieuwe uitdaging vond, merkte hij snel dat zijn klassieke opleiding tekort schoot. "In mijn dagelijkse praktijk komen de mensen met een probleem waarvan ze willen dat ik het oplos. Topsporters stellen een andere vraag: 'hoe kan ik zo gezond mogelijk zijn?'"

lees verder>

            

 

            

 

            
            

            

            

            
            

Verder:

Kerstrecepten: Groene kerstsalade; Kiwidressing; Perenbootjes; Feestelijke pannenkoekjes; Soep met waterkers; Kerstsalade; Kiwi-dessertsaus (ontleend aan Uitzicht 10-2015) 

Omega 3 spaart de prostaat en is goed voor hart- en bloedvaten

Fitness kan heel goed thuis

Keuzehulp voor mannen die dubben over hun prostaat

Test uw geheugen in 1 minuut

Geheugenklachten? Stap over op het mediterraan dieet     

Gember kun je gewoon thuis telen 

Ga bij kanker op zoek naar beste ziekenhuis

Moerman wist het al: Erwtensoep is hartstikke gezond     

Expertmeeting: De toekomst van leefstijlgeneeskunde

Noodgedwongen spant verpleegkundige vaak paard achter de wagen

Jodium moet maar hoeveel

Telefonisch spreekuur voor vragen rondom het Moermandieet, maandag 23 december a.s., van 10 tot 12 uur, tel. 06-57574461(alleen voor leden MMV)

 

Het MMV-intranet vindt u hier. Behalve een schat aan informatie treft u daar ook het archief van DiVitaal en Uitzicht aan. De agenda vindt u hier.             

            

Inschrijven voor gratis nieuwsbrief DiVitaal klik hier

            

            

Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod