DiVitaal 314 *Goed nieuws voor miljoen mensen

klik hier voor de webversie

Decennialang is MMV door de medische stand uitgelachen vanwege het idee dat voeding en kanker iets met elkaar te maken zouden hebben. Daar moeten we maar niet zuur over doen. Doe wel en zie niet om. Beter is het onze zegeningen te tellen. Eén zo’n zegening is de publieke verklaring van de Wageningse hoogleraar Ellen Kampman dat voeding er voor kankerpatiënten wel degelijk toe doet. Dat zei ze jaren geleden ook al tijdens een lezing voor MMV maar dat is toen de rest van Nederland helaas ontgaan. Nu zegt ze het in Plus Magazine, een blad dat door een miljoen mensen wordt gelezen. Velen  kunnen daar hun winst mee doen. Is dat niet een fijne gedachte bij de komende jaarwisseling? Ik wens u in ieder geval toe dat die heel bijzonder zal zijn!

Jan van Klinken

 

Voeding doet er voor kankerpatiënten wel degelijk toe

Het maakt wel degelijk uit wat kankerpatiënten eten en drinken, zegt de Wageningse hoogleraar Ellen Kampman. Oncologen die patiënten naar huis sturen met de boodschap dat ze alles mogen hebben, schieten dus schromelijk tekort. Verder komen de voedingsvoorschriften voor patiënten en niet-patiënten volgens Kampman bijna helemaal overeen. Dat staat haaks op de opzet van de MMV-Voedingsmiddelenlijst die de lat voor patiënten beduidend hoger legt. Ellen Kampman (57) is hoogleraar Voeding en Ziekte bij Wageningen University & Research 

lees verder>

(advertentie)

Kleinkind ziek vanwege 'gifoma'

Volop bespoten groente en fruit eten en toch gezond oud worden. Dat komt zeker voor. Of het daarom wel meevalt met de gevolgen van het eten van dat gif op voedsel? Dr. Gert Schuitemaker meent van niet. De werkelijkheid is volgens hem dat onze (achter)kleinkinderen mogelijk de tol betalen. "Het is natuurlijk al slecht nieuws genoeg dat nogal wat verse producten bestrijdingsmiddelen met hormoonverstorende eigenschappen bevatten", schrijft hij.

lees verder>

(advertentie)

 

Zo kreeg Zweedse Maria kleine ontstekingen onder de duim

Allemaal kleine kwaaltjes en altijd moe… Moest de Zweedse bioloog en wetenschapsjournalist Maria Borelius daar nou echt genoegen meenemen? Niet dus. Maria (59) ging op zoek naar haar oude, energieke zelf en ontdekte een nieuwe levensstijl die haar sterker, gezonder en gelukkiger maakte. Ze ontwikkelde een vijfstappenplan waarmee iedereen de beste versie van zichzelf kan worden en beschreef dat in haar boek De Gezondheidsrevolutie, een bestseller in Zweden. In juli 2020 viert ze haar 60e verjaardag. Ze ziet er stralend, energiek en fit uit. "Zo voel ik me ook", zegt ze. "Als je me acht jaar geleden had gesproken, had je een andere Maria tegenover je gehad."

lees verder>

Verder:

Het MMV-intranet vindt u hier. Behalve een schat aan informatie treft u daar ook het archief van DiVitaal en Uitzicht aan. De agenda vindt u hier.

Inschrijven voor gratis nieuwsbrief DiVitaal klik hier

 

Nog geen vaste lezer van MMV-magazine Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod