Divitaal 7 - *Suikerjunks *Booming havermout *Dikmakende zoetjes

Excuses voor de lichte verwarring bij het vorige nummer van deze nieuwsbrief. U meende wellicht dat het slechts om een testexemplaar ging. In werkelijkheid was het systeem met ons op de loop gegaan en kreeg u toch gewoon de goede versie. Tot de 10e aflevering zitten we in de testfase. Intussen is dit de zevende aflevering. Een goede gelegenheid om u uit te nodigen tot het aanreiken van tips, adviezen en ook om gewoon te reageren. Alvast dank hiervoor!


Jan van Klinken, webredacteur.

Suikerjunks

"Suiker het nieuwe gif". Of: "Suiker net zo verslavend als alcohol". Zomaar wat krantenkoppen van de laatste maanden. Ze zijn vaak gebaseerd op berichten vanuit de VS. Vooraanstaande wetenschappers doen daar krasse uitspraken over suiker. In Nederland is het in het universitaire wereldje een stuk minder luidruchtig op dit punt. Behalve in Rotterdam. Daar werd deze week een academisch debat aan suiker gewijd. Er werden stevige noten gekraakt en MMV.nl was erbij. Lees het verslag en neem desgewenst kennis van de integrale video-opnames.

lees verslag

Havermout niet aan te slepen

Havermout was lang voedsel voor kinderen en oude mensen. Mensen die niet voor watjes wilden worden aangezien, haalden hun neus op voor het spul. Dat is razend tempo veranderd. Wat een enkel boek teweeg kan brengen. We doelen op De Voedselzandloper, waarvan we al eerder melding maakten. MMV.nl sprak met een van de fabrikanten, die nu druk bezig is het succes verder uit te bouwen.
lees meer

Zoetjes die dik maken

De folders waarin u en mij wordt wijsgemaakt dat we binnen de kortste keren overtollige pondjes kwijtraken, worden in januari met kilo’s tegelijk de brievenbussen ingekieperd. Net als de kalkoen met kerst en de oliebollen met de jaarwisseling lijkt dat een traditie te worden. Ieder pondje gaat echter door het mondje, en daarom kiezen veel mensen in de strijd tegen overgewicht voor lightproducten en zoetjes. Wat ze daarmee bereiken? Het klinkt krom maar het is het tegenovergestelde, zo is wetenschappelijk aangetoond.
lees meer