Kurkuma heilzaam met een 'maar'

Kurkuma heilzaam met een 'maar'
di, 31/01/2017 - 13:56
Door:
0 reacties

Kurkuma gaat mogelijk kanker, alzheimer, parkinson en huntington tegen. Bewezen is dat helaas (nog) niet. Wat we wel zeker weten, is dat het helpt tegen depressie, darmontsteking, artritis en nog andere aandoeningen.

Dr. Michal Heger doet bij het AMC al jaren onderzoek naar kurkuma en kanker. Hij raakt er niet gauw over uitgepraat. In interviews met hem komen iedere keer nieuwe aspecten aan het licht. Dit keer had hij een gesprek met Gezondheidsnet.

Geelwortel

Kurkuma, ook wel geelwortel genoemd, is eigenlijk niet de goede benaming. Er zijn verschillende soorten kurkuma. Maar er is slechts één “curcuma longa”. Die is  geel van kleur, in tegenstelling tot de andere kurkumaplanten. Curcumine is het voornaamste bestanddeel van curcuma longa.

Dat kurkuma een antikanker werking heeft, is in ontelbare onderzoeken aangetoond. Daar hoort echter een groot “maar” bij. De onderzoeken hadden plaats in gekweekte cellen in het laboratorium. En dat is toch heel anders dan kurkuma in ons lichaam. Het begint ermee dat de hoeveelheid curcumine in ons bloed altijd te klein zal zijn om voldoende kankercellen uit te schakelen. Voor een tumor die uit miljoenen cellen bestaat, is een grote hoeveelheid curcumine nodig. Zoveel kunnen we nooit naar binnen werken.

Filter

Een complicatie hierbij is dat ons lichaam  curcumine als giftige stof wil afvoeren. Heger: “Het is bestand tegen je maagzuur, maar cellen in de darmen transformeren het tot een vorm die je snel uitplast. Vervolgens gaat het via bloedvaten in de darmen naar de lever, onze grootste filter. Daarna verspreidt het zich pas door je lichaam. Het bloed dat je afneemt met prikken, is dus twee keer gefilterd: eerst door de darmen en daarna door de lever.”

Gevolg: na de inname raken we al snel een grote hoeveelheid curcumine kwijt. Daarmee is overigens niet gezegd dat het slikken van kurkuma zinloos is. Het is alleen niet bekend wat het effect is van de curcumine die wel door de filters heen komt.

Oppepper

Kurkuma wordt doorgaans in relatie gebracht met kanker maar het scala van ziekte beelden is veel groter. Om te beginnen is het een sterke antioxidant. Bovendien remt het ontstekingsreacties. Kurkuma blijft achter in je darmen en kan helpen bij darmproblemen. Aangetoond is dat curcumine ons immuunsysteem een oppepper geeft.

Daarnaast werkt kurkuma mogelijk tegen eiwitvouwingsziektes in de hersenen, zoals alzheimer, parkinson en huntington. Met de nadruk op mogelijk. Het zal eerst in langlopende, placebo-gecontroleerde onderzoeken moeten worden aangetoond.

Curry

Wat zou het mooi zijn als we ons dagelijks portie kurkuma gewoon via ons eten zouden binnenkrijgen. Daarom laat Heger een toko uit de buurt van het AMC curry maken die hoofdzakelijk bestaat uit kurkuma. Die serveert hij aan gezonde vrijwilligers. Vervolgens neemt hij bloed af om te kunnen zien hoeveel curcumine er in het bloed terechtkomt. Zodra de test is afgerond, zullen de bloedmonsters worden geanalyseerd.

Heger weet al wel hoe we op hoge doses kurkuma reageren. Proefpersonen kregen 8 à 12 gram per dag. De meeste mensen hadden nergens last van, maar sommigen werden misselijk of kregen darmklachten. “Stel dat je kurkuma gebruikt in een behandeling tegen kanker, dan vallen deze bijwerkingen natuurlijk wel mee vergeleken met de bijwerkingen van chemotherapie", aldus Heger.

Ontraden

In sommige gevallen ontraadt hij kurkuma. Wie bloedverdunners slikt of chemotherapie ondergaat, raadt hij aan met de arts te overleggen. “Meestal weten artsen te weinig over curcumine, maar ze kunnen over het algemeen wel inschatten of je het veilig kunt gebruiken."

Supplementen met curcumine bevatten dezelfde werkzame stof als in voeding met kurkuma. Maar in curry zitten ook ook andere specerijen zoals komijn. Wat die precies doen, is niet bekend.

Heger: “Sommige kankerpatiënten zeggen dat ze baat hebben bij curcuminepillen, maar of dat komt door het placebo-effect, andere medicatie of door de curcumine, geen idee. Het zorgt in ieder geval wel voor een verbetering van kwaliteit van leven.”

Depressie

Voor bepaalde patiënten met depressie, darmontsteking, artritis, metabool syndroom (hoog vetgehalte), diabetes, en menstruatieklachten werkt curcumine in ieder geval wel. Dit is volgens Heger aangetoond in dubbel-geblindeerde, placebo-gecontroleerde studies.

Word je fitter van kurkuma? Of juist door de variatie met kurkuma? Moeilijk te achterhalen, zegt Heger. “En daarom doe ik daar onderzoek naar."

Beeld: devoedzamekeuken.nl