Mitsen en maren bij ketodieet

Mitsen en maren bij ketodieet
wo, 12/06/2019 - 15:12
Door:
0 reacties

Het ketogeen dieet met een minimum aan koolhydraten en veel vet wint aan populariteit. Terecht? Twee bekende webloggers, Ralph Moorman en Juglen Zwaan, zetten hun tanden in het dieet.

Wel heel veel woorden wijdt Zwaan eraan. Zijn bron heeft op een rijtje gezet welke ketogene diëten er tegenwoordig zo al zijn. Ze wijken onderling best wel veel van elkaar af. Puntsgewijs lopen we door de tekst heen.

  • Een ketogeen dieet kan helpen om af te vallen
  • Een ketogeen dieet is van (groot) nut bij diabetes
  • Een ketogeen dieet biedt gezondheidsvoordelen bij hart- en vaatziekten, ziekte van Alzheimer, epilepsie, hersenziekte en acne.

Vervolgens biedt Zwaan een ketogeen weekmenu. Wat je mag is vlees, veel vis, eieren, boter, room, kaas, noten, zaden, gezonde olie, avocado's, koolhydraatarme groenten en kruiden. 

Met name bij overgewicht en diabetes

De balans opmakend stelt Zwaan dat een ketogeen dieet heel goed kan werken voor mensen met overgewicht of diabetes, of voor mensen die hun stofwisselingsgezondheid willen verbeteren. Het is misschien minder goed voor topsporters of mensen die veel spieren willen kweken of willen aankomen in gewicht. En net als elk dieet werkt het alleen als je consequent bent en je je er lange tijd aan houdt. Maar alles bij elkaar zijn er volgens Zwaan maar weinig dingen zo goed bewezen op voedingsgebied als de sterke gunstige effecten van een ketogeen dieet op de gezondheid en op gewichtsverlies.

Moorman heeft nogal war reserves

Daarmee is hij een stuk positiever dan voedingscoach ir. Ralph Moorman. Ook Parkinsonpatiënten zouden volgens hem baat kunnen hebben bij een ketogeen dieet maar bewezen is dat niet. Ook tumoren zouden het tegen het ketodieet moeten afleggen maar die stelling wacht volgens Moorman eveneens op overtuigend bewijs. Als nadelen noemt hij onder andere:

  • Bij schrappen van vezelrijke koolhydraatbronnen is het van belang dat je voldoende vezels uit andere bronnen binnenkrijgt.
  • Ketogeen dieet kan de darmflora uit balans halen.
  • Je kunt je teveel gek laten maken door het getal op de weegschaal, omdat het vochtgehalte in het lichaam sterk kan wisselen bij zeer lage koolhydraatinname. 
  • Ketogeen dieet kan de werking van de schildklier verminderen.

Wordt de echte oorzaak wel aangepakt?

Al met al heeft Moorman nogal wat reserves:

  1. Het is voor hem de vraag of het sterk verlagen van de koolhydraatinname tot het niveau waarop ketonen ontstaan wel het aanpakken van de echte oorzaak is (causaal).
  2. Het ketogene dieet inzetten als tijdelijke opstart bij het omkeren van diabetes type 2 vindt hij best interessant als het hoofddoel is om zo snel mogelijk van de medicatie af te komen. Maar daar zijn wel wat mitsen en maren aan verbonden.
  3. Een ketogeen dieet inzetten om af te vallen vindt Moorman zelf niet zo interessant, omdat er veel andere wegen naar Rome zijn, die hij veiliger acht en minder aanpassingen vergen. Zo baart het hem zorgen dat de schildklierwerking en de balans in darmflora ondermijnd kunnen worden wanneer dit dieet langer dan een paar maanden strikt wordt volgehouden.

Lees ook het artikel van Arjan van Groningen over het ketodieet in Uitzicht 6-2018 (vanaf pag. 21). 

Beeld: ketosedieet.nl