Van Eijck aan de slag zonder KWF

Van Eijck aan de slag zonder KWF
wo, 27/12/2017 - 14:47
Door:
0 reacties

Terwijl het geld bij KWF Kankerbestrijding tegen de plinten klotst, moet de Rotterdamse chirurg Casper van Eijck zijn gevecht tegen alvleesklierkanker op geheel eigen wijze financieren.

Nabestaanden van twee overleden patiënten riepen de stichting Support Casper in het leven omdat zij wél het belang inzagen van het  onderzoek dat Van Eijck doet. Ze zagen kans om in twee jaar tijd het opzienbarende bedrag van drie miljoen euro bijeen te vergaren. Dankzij dit eclatante  resultaat kan de eerste fase van het onderzoek van Van Eijck en zijn team van start gaan, vertelt hij in  een uitzending van het tv-programma De  Wandeling van afgelopen zaterdag.

"Bij KWF duurt het vaak eindeloos"

 Volgens Van Eijck vond KWF het project van hem en een team van toponderzoekers overal uit het land “nogal innovatief”.  Het in Amsterdam gevestigde fonds wilde de kat uit de boom kijken. “We hadden geen zin om daar op te zitten wachten. Bij KWF duurt het vaak ook eindeloos lang. Terwijl wij zoiets hadden van: jongens we moeten een stap vooruit maken.”

Van Eijck werd eerder al door MMV-magazine Uitzicht geïnterviewd.  Ook bij die gelegenheid liet hij zich kritisch uit over het KWF.

De Rotterdamse hoogleraar chirurgie, die aan het Erasmus is verbonden en van de bestrijding van alvleesklierkanker zijn levenswerk heeft gemaakt, blijft zich verbazen over de geringe aandacht die er in de onderzoekswereld is voor alvleesklierkanker. “Vorig jaar zijn meer mensen overleden aan alvleesklierkanker dan aan borstkanker. Ik ga dan niet zitten wachten op alles en iedereen  tot een paar heren ervan  overtuigd zijn dat het wel goed genoeg is of niet. Als wij overtuigd zijn dat het nieuwe kansen biedt, dan ga ik er liever zelf voor. Op z’n Rotterdams. Dan gaan we er niet op zitten wachten tot ze in Amsterdam vinden dat het project aan alle voorwaarden voldoet of niet.”

Patiënten behandelden zich met vogelgriepvirus

Het onderzoek dat Van Eijck leidt, is voor een belangrijk deel gebaseerd op de ervaring van twee alvleesklierpatiënten, onder wie een veearts, die zichzelf succesvol behandelden met het vogelgriepvirus.

Voor Van Eijck was dit helemaal nieuw en zijn belangstelling was gewekt. Hij richtte een team op dat aan de slag wil met virustoediening in combinatie met immunotherapie. Doel: een belangrijke stap maken in de behandeling van alvleesklierkanker. “Virussen hebben de eigenschap dat ze tumorcellen aanvallen én het immuunsysteem kunnen activeren, zodanig dat het eigen lichaam in staat wordt gesteld de strijd met kanker aan te gaan”, vertelt Van Eijck.

supportcasper.nl

Beeld: pers.kro-ncrv.nl